Beleef Waals-Brabant

Weather

Contact

Weather

Contact

   

Ik verken

Chaumont-Gistoux

De gemeente Chaumont-Gistoux ligt nabij Waver, op een dertigtal minuten van Brussel.
Het dorp bestaat uit verschillende entiteiten: Bonlez, Chaumont-Gistoux, Corroy-le-Grand, Dion-Valmont en Longueville. Deze streek biedt prachtige wandelmogelijkheden. Chaumont-Gistoux is vooral bosrijk en heuvelachtig en is een groen juweeltje met fauna, flora en rivieren.

 

De geschiedenis van Chaumont-Gistoux gaat terug tot de middeleeuwen toen een prins-bisschop van Luik de heerlijkheid van Chaumont gaf aan één van zijn vazallen. Gedurende eeuwen zou het dorp daarna een Luikse enclave vormen op Brabants grondgebied. Op de hellingen van de valleien hebben de zandgroeves het reliëf grondig gewijzigd. Zij werden uitgebaat tijdens de 19de en 20ste eeuw en leverden zand aan de glasbedrijven uit de streek van Charleroi. Vandaag hebben die zandgroeves plaats gemaakt voor residentiële wijken en handelszaken.

Indien u in Chaumont-Gistoux komt, ga dan ook eens langs het gemeentehuis! Het ligt op een prachtige vierkantshoeve en heeft een rozentuin met 250 bloemsoorten.

 

Indien u van wandelen, fietsen of curiosa houdt, dan zal u vast ook houden van het Fête des Coquelicots dat elk jaar doorgaat tijdens het tweede weekend van juni.

 

De grote lekkerbekken onder ons zullen dan weer blij worden van de taarten van Chaumont-Gistoux. Dit authentieke gebak wordt sinds 1945 op dezelfde manier gemaakt volgens het originele recept. Maar dat is niet alles! Om haar culinaire tradities te onderhouden heeft de gemeente een eigen bistrot, le bistrot Daneel’s waar men met de grootste zorg verschillende regionale producten verwerkt.

 

Voor wie van rock houdt, is er het Folestival dat elk jaar grote namen ontvangt. Het festival is een publiekslokker en gaat door te midden van de velden. Er is muziek voor alle smaken en alle toehoorders! Het festival gaat door in juli in Longueville.

 

Wenst u een pauze om na te denken over de tijd die voorbij vliegt? Dan moet u vast eens langs het Museum van de Klokkenmakerij waar u een collectie oude slingeruurwerken en horloges kunt bewonderen en waar u ook ziet hoe objecten gerestaureerd worden, en dit alles in een prachtig groen kader. De gevel die werd geschilderd op een misleidende manier zorgt voor een sprookjesachtige toets van zodra u binnenkomt.