Beleef Waals-Brabant

Weather

Contact

Weather

Contact

   

De broederschap van de "Blancs Gilets Mougneux d’Hatches"

De broederschap van de "Blancs Gilets Mougneux d’Hatches"

Terug

De broederschap van de "Blancs Gilets Mougneux d’Hatches"

Toevoegen aan mijn ideeënkoffer 

Adres

Ruelle Purlin 8
1390 Grez-Doiceau

Beschrijving

Het oude gezegde luidt: "Dans le cochon tout est bon!" (alles aan een varken is goed) ». Dit horen we ook van de Broederschap van de "blancs gilets mougneux d’hatches de Grez-Doiceau" die tot op heden, een recept uit lang vervlogen tijden prijsgeeft…

Ken je de Hatches?
Wanneer er vroeger op de boerderijen een varken geslacht werd, werden familie en vrienden uitgenodigd om samen de maaltijd te delen. Er werd varkensvlees in al zijn vormen gegeten: bouillon, carbonnades, varkensgebraad en hatches.
Hatches is een bereiding die urenlang moet sudderen. Ze wordt gemaakt van de oren, het hart en de tong van het varken. Na een eerste kookbeurt in zout water worden de verschillende stukken in blokjes gesneden en vervolgens bereid met rozijnen, pruimen en rodebessengelei. Alles blijft dan zachtjes sudderen gedurende ongeveer tweeënhalf uur tot de bereiding een mooie karamelkleur krijgt. Een mooie combinatie van zoet en zout dat heerlijk smaakt met bruin brood.

En wat drink je erbij?
Het bier "Grisette blonde" (5,5°) is een ambachtelijk, ongefilterd bier van hoge gisting. Het wordt vervaardigd door Brouwerij Friart (Saint Feuillien) in Roeulx. Het is terug te vinden bij Brouwerij Choppin in Chaumont-Gistoux.

Wat doet de Broederschap van de "blancs gilets mougneux d’hatches"?
De Broederschap werd opgericht in 1991 en heeft de taak om lokale producten en het recept van de hatches te promoten op foren of lokale feesten.

Ligging