Beleef Waals-Brabant

Weather

Contact

Weather

Contact

Ik verken

Ittre

De gemeente Ittre ligt in het westen van Waals-Brabant en omvat drie dorpen: Haut-Ittre, Ittre en Virginal-Samme. De gemeente geniet ten onrechte weinig bekendheid, want ze biedt bezoekers een verrassende waaier aan activiteiten en ontdekkingen. Wandelaars en natuurliefhebbers vinden er mooie, idyllische landschappen tussen water en aarde.

 

In Ittre liggen nog 2 armen van het oude kanaal dat Charleroi met Brussel verbond. Bij een kanaal horen sluizen en de meest indrukwekkende is sluis 5F in Ittre. De jachthaven van Ittre bevindt zich stroomopwaarts, in een havenkom. In deze rustige, vredige en groene oase kunt u gaan bootjevaren, waterskiën, zeilen en zelfs speedbootracen. Wie van acrobatie en sterke sensaties houdt, kan zelfs wakeboarden op het snelle gedeelte van het kanaal tussen de zwaaikom van Virginal en de zwaaikom van Ronquières!
In de lente vinden aan de sluis een weekend lang allerlei activiteiten plaats, tot groot genoegen van groot en klein. ’s Avonds wordt het bijzonder sfeervol aan de waterkant, wordt er gedanst, klinkt er musettemuziek en worden zeemansliederen gezongen in het schijnsel van de lampions.

 

Als u gaat wandelen tussen de velden, wordt uw blik beslist getrokken door de prachtige en typisch Brabantse hoeven die met hun trotse, statige muren oprijzen in het groene, heuvelachtige landschap.

 

Langs de kronkelende beek van het Bois de Fauquez ontdekt u een verrassend landschap, met enorme rotsblokken en grotjes waarin kinderen veel plezier beleven. Bezoekers geraken onder de indruk van de vreemde sfeer en zien een eigenaardige steen … de heksentafel. Maar vanwaar komt die naam? Volgens de legende kwamen de wasvrouwen altijd op die plek hun was doen. Op een avond lieten ze wat kleren achter op een rotsblok aan het water. Toen ze de volgende ochtend terugkwamen, vonden ze daar tot hun verbazing hun wasgoed terug, gewassen en gestreken!

 

Kent u het smederijmuseum of de Forge du Bonheur in Ittre? Dit is geen museum over siersmeedkunst, maar een echte smidse uit de 18e eeuw, die tot 1957 in gebruik was. U vindt er al het materiaal, zoals de laatste smid het er heeft laten liggen. Zoals een oude Schotse traditie het wil, organiseert de Forge du Bonheur af en toe een ceremonie voor jonge koppeltjes. Een smid met leren voorschoot spreekt ze toe en na een bijzonder ritueel ontvangen ze aan het einde van de ceremonie een hoefijzer en een “Recept voor het geluk”…

 

Voor kunst kunt u in Ittre terecht in diverse kapellen. Eén ervan herbergt het Musée Marthe Donas, gewijd aan een uitzonderlijke kunstenares, de eerste vrouw die aan abstracte kunst deed in België.