Beleef Waals-Brabant

Weather

Contact

Weather

Contact

Ik verken

Nivelles

De kapittelkerk Sainte-Gertrude beheerst de Grote Markt van Nijvel. Als koninklijk klooster en na de heerschappij van Karel de Grote zelfs keizerlijk klooster behoort dit complex tot het beste wat het Waalse erfgoed te bieden heeft. De kerk in romaanse stijl is toegewijd aan Sint-Gertrudis, de schutspatrones van de inwoners van Nijvel. De beroemde Jean de Nivelles, een jaquemart-figuurtje dat uren en halve uren slaat, hangt aan de zuidtoren van de kapittelkerk.

De slingerende kasseisteegjes, de pittoreske straten, de beschermde huizen en de historische resten van de wijk Saint-Jacques brengen u in de sfeer van een totaal ander tijdperk. Deze wijk is vernoemd naar Sint-Jacob, omdat de pelgrims op weg naar Sint-Jacob van Compostella er vroeger verbleven in allerlei hotelletjes, gasthuizen en kerken die nu verdwenen zijn. Later namen de brouwers hun intrek in dit charmante dorpje in het centrum van de stad.

Het tracé van de huidige boulevards stemt vrij goed overeen met de ligging van de middeleeuwse omwalling. Op de oudste kaarten zien we een verdedigingsmuur, onderbroken door zeven poorten en voorzien van elf torens. In sommige tuinen bevinden er zich nog restanten van de stadsmuur. De Toren van de Duivel (Tour du Diable) uit de 12e eeuw, ook wel Tour Simone genoemd, is het enige goed bewaarde overblijfsel. U vindt hem in een straat die uitgeeft op de Grote Markt.

Nijvel is ook het toneel van levend erfgoed wanneer elk jaar duizenden pelgrims samenstromen aan de Sainte-Gertrude Ommegang. Ook het carnaval, de Reuzen en het beestenspel lokken steeds meer belangstellenden.

En ten slotte is het gastronomisch erfgoed het vermelden waard, met de beroemde “tarte al d’jote”. Deze hartige en warm opgediende kaas- en groentetaart is een echt gastronomisch buitenbeentje en bovendien dé specialiteit waar Nijvel voor bekendstaat. Ze wordt vaak met gezouten boter geserveerd.