Beleef Waals-Brabant

Weather

Contact

Weather

Contact

   

Ik verken

Villers-la-Ville

Een licht golvend landschap met lieflijke valleien en charmante dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan … Marbais, Mellery, Sart-Dames-Avelines, Tilly en Villers vormen samen Villers-la-Ville. De waterlopen Thyle en Gentissart doorkruisen dit landelijk gebied, tussen bossen en velden.

Villers-la-Ville telt momenteel bijna 10.000 inwoners. Zij leven in de eenvoud van het platteland, waar het Waalse dialect nog intact is en tradities, folklore en een groots verleden nog voortleven.

Terwijl u rustig wandelt, ontdekt u een boerderij, een oude watermolen, een kasteel, een kapelletje, … Over 76 km aan bewegwijzerde wegen en paden geniet u van de zachte afwisseling van een landbouwstreek of van de sereniteit van een woud.

 

De geschiedenis van Marbais valt samen met het verhaal van de plaatselijke heren. Het dorp bewaarde respectvol eeuwenoude tradities. Een ervan vertelt dat de heer van Marbais meerdere stukjes van het Heilig Kruis meebracht van een kruistocht naar Jeruzalem. Deze relikwie wordt nog steeds aanbeden tijdens de Tour Sainte Croix, een processie van 26 km die op de eerste zondag van mei plaatsvindt.

In het grote dorp Sart-Dame-Avelines treft u veel vruchtbare vlakten aan, maar aan de kerk rijst de bodem omhoog tot 128 meter en aan het “Marais” wordt het reliëf echt heuvelachtig, vol ravijnen.

Tilly is een uitnodiging voor wandelaars: het grondgebied is vrij bosrijk en beken kronkelen door het kreupelhout.

 

En als aan een bocht in de weg, verscholen in het groen, de ruïnes van de cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville statig verschijnen temidden van honderden hectaren bossen, raakt u helemaal in de ban van de magie van deze plek.