Beleef Waals-Brabant

Weather

Contact

Weather

Contact

Ik verken

Wavre

WavreWavre ligt op een belangrijk wegenkruispunt en mooi halfweg tussen de Europese en Waalse hoofdstad. Het geniet internationale bekendheid voor zijn pretpark Walibi.

Met zijn winkelstraten, zijn gezellige wandelstraten vol bloemen en zijn marktpleinen is Wavre een charmant stadje dat zijn bezoekers een stadscentrum op mensenmaat biedt.

Wavre wordt ook de “cité du Maca” genoemd, een verwijzing naar het standbeeld van een schelmse adolescent die over het muurtje van het Stadshuis klimt. Hij staat symbool voor de levendige en schalkse mentaliteit van de inwoners. Volgens de traditie zou het geluk brengen als je even over zijn achterwerk wrijft! Ga dus zeker even bij hem langs …

Tarte au stofé

 

Wavre is ook een stad van folklore en tradities. Op de tonen van de beiaard nodigen het schattige beeldje van “la Crapaute”, het spektakel van “Jean en Alice” en de reuzen “Mellie en Baptiste” u uit om de stad op een andere manier te ontdekken. Maak zeker gebruik van uw bezoek aan Wavre om de smakelijke "Stofé" taart te proeven (beschermd als immaterieel erfgoed van Wallonië), op basis van plattekaas en makaronkoekjes. Heerlijk!

 

Wavre 1815

Elk eerste weekend van juli herbeleeft de stad de tijd van Napoleon. Dan weerklinken trommels en kanonschoten. Verscheidene honderden acteurs uit heel Europa voeren een reconstructie op. Zij installeren hun tenten voor de poorten van de stad en beelden de veldslag uit die een mijlpaal was in de geschiedenis van Wavre. In 2015 is de veldslag precies 200 jaar geleden.

 

 

Cubitus

In de deelgemeente Limal staat een grote witte hond, die striplezers zeker zullen kennen. Dit standbeeld van Cubitus brengt hulde aan striptekenaar Dupa. Hij bracht de laatste dertig jaar van zijn leven door in dit dorp, dat hem zeer na aan het hart lag.

 

Ook het dorp Bierges maakt deel uit van de gemeente Wavre. Het staat bekend voor zijn “Festival du Rire”, een evenement waarop elk jaar bekende Franstalige humorkunstenaars en stand-upcomedians te gast zijn. Het dorp heeft een opmerkelijke, langgerekte vorm, zelfs zo lang dat er op zijn grondgebied drie op- en afritten van de autosnelweg liggen.