De St-Gertrudis kapittelkerk

Met haar indrukwekkend schip van 102 meter, haar 2 tegenover elkaar liggende koren en haar crypte uit de 11e eeuw, is de St-Gertrudis kapittelkerk een van de oudste en grootste romaanse kerken van Europa. Ontdek deze parel in Nivelles, op 20 km van Brussel!

Korte geschiedenis

Dit grandioos en uitzonderlijk harmonisch monument werd ingewijd in 1046 in aanwezigheid van Wazon, bisschop van Luik, en Hendrik III, keizer van het Heilig Roomse Rijk. 

De kapittelkerk getuigt van het bestaan op dezelfde plek van een abdij die al gesticht werd in de 7e eeuw. Gertrude, de dochter van Pepijn de Oude en achter-groottante van Karel de Grote, was de eerste abdis.

De kapittelkerk, gelegen in het hart van Waals-Brabant, ontvangt vandaag de christenen van de St-Gertrudis parochie.

Archeologische opgravingen

Archeologische opgravingen hebben liefst vijf kerken aan het daglicht gebracht (gebouwd tussen de 7e en 10e eeuw) onder de St-Gertrudis kapittelkerk in Nivelles. De crypte onder het oostelijke koor is de grootste van onze streken. Bezoek naast dit juweel ook de archeologische ondergrond onder het schip, de kloostergang en de centrale klokkentoren waar u de klokken en de beiaard vindt. De kloostergang geeft een idee van het abdijcomplex dat gewijd was aan St-Gertrudis.

crypte©FTBW
nivelles©FTBW (6)

Jean de Nivelles

Aan de zuidelijke toren is de jaquemart opgehangen. Hij heet Jean de Nivelles of ‘Djan Djan’. Deze koperen krijger hangt aan de laatste draaideur van de zuidelijke toren. Hij meet 2,08 m en weegt 350 kg. Al 6 eeuwen lang slaat hij het uur en het halfuur met zijn hamer. Deze figuur evoqueert het personage dat naderende vijanden of brand signaleerde. Ooit stond hij boven op het stadhuis maar rond 1620 kreeg hij zijn huidige plaats.

Wist u dit?

Onder de St-GertrudIs kapittelkerk bevindt zich een schuilkelder voor luchtaanvallen. Hij werd ontdekt tijdens archeologische opgravingen en zou dateren uit de Tweede Wereldoorlog. De schuilkelder is zeer goed bewaard gebleven.

De St-Gertrudis kapittelkerk, dat is ook…

43994_Nivelles - L'Union - Tarte Al Djote_(c)WBT - Denis Erroyaux

De Tarte al Djote, de specialiteit van Nivelles, is de perfecte symbiose van de bètchèye (gegiste koeienkaas) en de snijbieten. Het ritueel wil dat men doorprikt de taart met een vork om er nadien een flinke kluit gezouten boter op te plaatsen.

Brocante La Collégiale Ste Gertrude de Nivelles © A. Kouprianoff

De Collegiale kerk waakt over de Grand Place van Nivelles. Aan de voet ervan vinden verschillende culturele, economische en folkloristische evenementen plaats.

Nivelles Quartiers St Jacques © MTRP (10)

Profiteer van uw passage in Nivelles om te flaneren in de schilderachtige straatjes van de Saint-Jacques wijk. Het is de oude wijk van de bedevaarders naar Compostela en daarna van de brouwers.

De patroonheilige van Nivelles wordt ook geëerd tijdens de ‘Tour Sainte-Gertrude’. In en aan de voet van de kapittelkerk vinden nog meer evenementen plaats: het Aclot carnaval (het grootste van Waals-Brabant), beiaardconcerten, de landbouwbeurs van Nivelles en tijdens de zomer heel wat brocantes.  

Praktische informatie

Collegiale Kerk Sainte-Gertrude

Grand'Place
1400 Nivelles

+3267215413

info@tourisme-nivelles.be

www.tourisme-nivelles.be

Taal van het bezoek : Duits, Engels, Frans, Nederlands

Toegankelijk PBM

Openingsuren

Dagelijks behalve op zondag 's morgens: 9u - 17u

Tarieven

Gratis bezoeken

Individuele rondleidingen:

Volwassene: €6

Student, senior: €5

Kind (6-12 jaar): €2


vive Djan-Djan, vive Djan-Djan, c’èst l’pus vî ome dè Nivèle
vive Djan-Djan, vive Djan-Djan, c’èst l’pu vî d’nos-abitants,
Jean de Nivelles, de oudste inwoner.