De carnavals en verbrandingen

Kijk omhoog. Een regen van confetti valt op Waals-Brabant! Verkleed u en verjaag de winter in gezelschap van Gilles, reuzen en andere lokale groepen tijdens de carnavals!

Villers-la-Ville

Dit carnaval opent het carnavalsseizoen in Waals-Brabant. Villers-la-Ville viert twee dagen feest rond een optocht met fanfare, vergezeld van Marie-Doudouye, de reuzin van de stad. Confetti, lekkernijen, verkiezing van Prins en Prinses carnaval staan op het programma.

Praktische informatie

Datum : de zondag vóór ‘mardi gras’ (Vastenavond)

Info : www.facebook.com/CarnavalVillersLaVille/

Nivelles

Neem deel aan het carnaval van Nivelles, een van de belangrijkste van Wallonië en het oudste van Waals-Brabant. Praalwagens en folkloristische groepen, waaronder de befaamde Gilles en de reuzen van Nivelles zorgen voor heel wat animo. Vier dagen en niet minder dan 50.000 bezoekers in een gezellige familiesfeer…

Praktische informatie

Datum : de zondag die volgt op ‘mardi gras’ (Vastenavond)

Info : www.carnavaldenivelles.be

Perwez

In het oosten van Waals-Brabant nodigt de gemeente Perwez u uit om een weekend lang te feesten ter gelegenheid van zijn carnaval. Een gezellig en kleurrijk moment dat begint in de zaal Perwex.

Praktische informatie

Datum : in maart

Braine-l’Alleud

Het carnaval van Ophain was in de jaren 1980 uitsluitend bestemd voor de kinderen. Maar vandaag nemen ook lokale groepen deel om gezellig te feesten in de straten van de stad.

Praktische informatie

Datum : de tweede zaterdag van maart

Info : www.facebook.com/carnavalophain1421

Ittre

Op 14 maart nemen ‘Les Grands Feux d’Ittre’ u mee door het platteland van Waals-Brabant voor een avondwandeling van 4 km. Vuurpotten en fakkels bakenen het parcours af en laten u de vreugdevuren, vertellers en muziek ontdekken.

Ontdek ook een carnaval dat op zijn minst origineel mag genoemd worden, in volle zomer in een van de kleine dorpen van Ittre: Virginal. De reuzen van Virginal, Gus de Samme en Jeannette del Bruyère, mengen zich onder de Gilles van Virginal om deel te nemen aan de populaire grote kermis.

Braine-le-Château

Het carnaval ‘Bouts d’ficelle’ is doorgaans gespreid over meerdere dagen om iedereen toe te laten eraan deel te nemen. Het vindt officieel plaats op de 3e zondag van de Vasten, maar het kindercarnaval is apart. Tussen repetities, optocht, verbranding van Koning Winter, rondeau van de Gilles en vuurwerk, ontdekt u de vurigheid van de Gilles du Pilori… Kom dit gezellig evenement ontdekken in Waals-Brabant.

Praktische informatie

Datum : de derde zondag van de Vasten

Chastre

Kom in Waals-Brabant het einde van de winter vieren in gezelschap van muziek, folkloristische dansen en vuurwerk tijdens het ‘Grand Feu de Chastre’.

In maart.

Hélécine

Laat u verrassen door het carnaval van Hélécine, uniek in Waals-Brabant door zijn Rijnlandse stijl, met koningen, prinsen en keizers, getooid met fazantenpluimen.

14 prinsen, 5 koningen en 6 keizers defileren op een praalwagen. Een Waals-Brabants carnaval dat atypisch is voor België want alle verkozen prinsen krijgen hun kostuum van het comité, dragen en behouden het voor de rest van hun leven…

Praktische informatie

Datum: in maart

Info : www.facebook.com/carnavalhelecine

Wavre

Kom in Wavre het carnaval van de Cité du Maca bijwonen. Een van de bijzonderheden van dit evenement is de overhandiging van een kostuum aan de kleine ‘Maca’ door een groep uit Wavre, die gekozen is vanwege zijn representatief karakter.

Praktische informatie

Datum: 3 weken vóór Pasen

Rebecq

Ontdek in het westen van Waals-Brabant het carnaval van Rebecq op de 2e zondag voor Pasen. De plaatselijke reus ‘Momus’ stapt op met een dertigtal praalwagens tot jolijt voor groot en klein.

Praktische informatie

Datum: 15 dagen vóór Pasen

Genappe

De carnavalsstoet van Genappe telt een dertigtal praalwagens en harmonieën uit deze Waals-Brabantse gemeente. Laat u verleiden door dit kleurrijk en dynamisch carnaval dat sinds 1990 zijn toeschouwers verblijdt.

Praktische informatie

Datum: 1 week vóór Pasen

Info : www.fetesagenappe.be