Gewestelijk Domein Solvay

Het Gewestelijk Domein Solvay in La Hulpe, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, is een van de mooiste plekken van België om te wandelen. Het heeft de bijnaam ‘Park met de 1000 rododendrons’. Deze groene oase herbergt het Kasteel van La Hulpe en de Stichting Folon.

Het Kasteel van La Hulpe

Op enkele minuten van Brussel, in het hart van Waals-Brabant, herbergt het park het Kasteel van Béthune, gebouwd in 1842 naar het model van de kastelen van de Loire. Het is omgeven door een perfect symmetrische Franse tuin, opgesmukt met decoratieve beelden. Het Kasteel van La Hulpe is nu bezit van het Waalse Gewest.

Het kasteel is niet toegankelijk voor het grote publiek, maar leent zich wel voor allerlei evenementen.

Opmerkelijke bomen

Houd even halt in de schaduw van de grote eeuwenoude bomen wanneer u gaat wandelen in het Gewestelijk Domein Solvay. Volg de talloze paden die kringelen tussen beboste heuvels en vijvers met een uitzonderlijke fauna. Het Domein Solvay is een halte voor trekvogels maar ook een plek om te schuilen, te rusten, te nestelen, zich te voeden en voort te planten. Het werd in 1963 geklasseerd vanwege zijn esthetische waarde, in 1993 werd het belangrijk erfgoed van Wallonië en ten slotte werd het erkend als Natura 2000 site.
Het park is iedere dag gratis toegankelijk.

Allée vers la Fondation Folon
Famille devant le Château de La Hulpe

Korte geschiedenis

Oorspronkelijk maakte het domein integraal deel uit van het Zoniënwoud. In 1833 besliste markies Maximilien de Béthune een park aan te leggen in de 341 hectare bos die hij had gekocht. Hij liet er ook drie wachthuizen, twee boerderijen en een kasteel optrekken.
Nadat hij het had aangekocht om er zijn zomerresidentie van te maken, liet de industrieel Ernest Solvay het goed na aan zijn 2 zonen die er grote werken lieten uitvoeren die leidden tot de huidige configuratie. Zijn kleinzoon besliste later om het te schenken aan de Belgische Staat, op voorwaarde het integraal te behouden en er culturele evenementen en ontmoetingen aan te moedigen.

Meer weten

Het was in 1972, na de dood van Ernest-John Solvay, de kleinzoon van Ernest Solvay, dat dit schitterend goed van 227 ha in Waals-Brabant toegankelijk werd voor het grote publiek.

Het Gewestelijk Domein Solvay, dat is ook…

Folon 14-09-18 195

Het Gewestelijk Domein Solvay biedt u 3 vrije wandelingen op zijn website, waarvan één auditief.

Folon 14-09-18 023

De Stichting Folon, ondergebracht in de boerderij van het Kasteel van La Hulpe, toont meer dan 500 werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon.

SONY DSC

De prachtige didactische boomgaard van het Gewestelijk Domein Solvay telt liefst 400 jonge en oude fruitbomen.

Neem deel aan het Feest in de Boomgaard dat jaarlijks georganiseerd wordt in oktober om de prachtige didactische boomgaard van het domein te ontdekken!

Praktische informatie

Gewestelijk Domein Solvay

Chaussée de Bruxelles, 111
1310 La Hulpe

+3226340930

info@chateaudelahulpe.be

www.chateaudelahulpe.be

Toegankelijk PBM

Openingsuren

Van 01/04 tot 30/09: 8u - 21u

Van 01/10 tot 31/03: 8u - 18u

Honden toegelaten.

Tarieven

Gratis toegang


Laat u charmeren door het Gewestelijk Domein Solvay
om er even ontspannend uit te zijn. De betoverende groene omgeving zorgt voor een feeërieke wandeling.