De Stichting Folon

In het mooie Gewestelijk Domein Solvay in La Hulpe, herbergt de Stichting Folon meer dan 500 werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Bereid u voor op een verbazende reis in de sprookjesachtige wereld van de kunstenaar!

Kunst in alle vormen

Gelegen op enkele kilometers van Brussel, het hart van Waals-Brabant, werd de Stichting Folon uitgedacht en opgericht door de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon zelf. Ze toont meer dan 40 jaar creatie. Het museum toont de vele facetten van zijn kunst: aquarellen, zeefdrukken, gravures, affiches, gebrandschilderde ramen, beelden…

Een adembenemende scenografie

De zeer originele scenografie neemt u mee voor een verbazende reis. De kunstenaar opent voor u het boek van zijn leven… Het is een immens boek waarin men zich verliest in spiegelspelletjes, men ontdekt een oneindig aantal affiches en de geheimen van het atelier. Het parcours eindigt men met ‘het hoofd tussen de sterren’. Films, klank en visuele effecten zorgen voor animo in dit interactief parcours.

Folon 14-09-18 050
Folon 14-09-18 108

Een verleidelijke omgeving

In de jaren 1990, toen hij internationale faam had verworven, besliste Folon een Stichting op te richten die op één plaats alle werken die hij behouden had, zou tentoonstellen. Het Gewestelijk Domein Solvay in Waals-Brabant leek hem daarvoor geknipt. Zo kwam het dat de Stichting Folon in oktober 2000 boven de doopvont werd gehouden in de boerderij van het Kasteel van La Hulpe.

Na uw bezoek kunt u profiteren van de 227 hectare van het Gewestelijk Domein Solvay, om te flaneren in de gevarieerde landschappen met vijvers en een opmerkelijke flora en fauna.

Meer vernemen

Folon zendt zijn eerste tekeningen naar verschillende magazines in New York. Horizon, Esquire, The New Yorker, Fortune, Atlantic Monthly en Times publiceren ze.

De Stichting Folon, dat is ook…

Folon 14-09-18 202

De Taverne de l’Homme Bleu wordt u ontvangen in een gezellige en familiale ruimte. Profiteer van het terras dat uitgeeft op een schitterende natuur.

Folon 14-09-18 113

Naast bezoeken aan het museum organiseert de Stichting Folon een brede waaier educatieve activiteiten: artistieke en intergenerationele ateliers, gezinsbezoeken, vernissages en ook verjaardagen.

Folon 14-09-18 326

Passeer langs de Artshop, u ontdekt er gravures, juwelen, originele zeefdrukken, zijden halsdoeken, affiches, postkaarten, kleurboeken, magneten, bladwijzers enz.

De zalen voor tijdelijke tentoonstellingen van de Stichting Folon brengen minstens twee exposities per jaar. Soms vinden zij plaats in de tuinen van het Gewestelijk Domein Solvay. De ruimtes brengen werk van kunstenaars waar Jean-Michel Folon op gesteld was en met wie hij soms samenwerkte. ‘Prenez l’air’ ook op de donderdag van Hemelvaart in de Stichting Folon.

Praktische informatie

Fondation Folon

Drève de la Ramée, 6/A
1310 La Hulpe

+3226533456

info@fondationfolon.be

www.fondationfolon.be

www.instagram.com/fondationfolon

Taal van het bezoek : Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Espagnol

Toegankelijk PBM

Bienvenue vélo

Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag: van 9 tot 17u.

Week-end en feestdagen: van 10 tot 18u.

Gesloten op 24, 25 en 31/12 en op 1/01.

Tarieven

Volwassenen: €12

Senioren (> 65 jaar oud): €8

Studenten (<25 jaar) en jongeren (6-18 jaar): €5

Kinderen (<6 jaar) en kunststudenten: gratis

Artikel 27 op vertoon van 1 coupon: €1,25

Gezinsprijs (2 volwassenen + 3 kinderen): €35


Eigenlijk ben ik geen schilder, geen tekenaar, geen affichemaker, geen schrijver, geen graveerder. Ik ben abstract noch figuratief. Ik behoor tot geen enkele school.
Ik streef er niet naar om in een of andere kunstgeschiedenis te figureren.
Ik heb niets uitgevonden want ik heb alles te danken aan iedereen.
Ik begrijp mijn beelden niet, en iedereen mag ze begrijpen zoals hij wil.
Ik heb alleen geprobeerd mijn eigen dromen vast te leggen, in de hoop dat anderen er die van hen aan vastknopen.
Jean-Michel Folon