Waterloo 1815

Ontdek het slagveld van Waterloo en zijn 4 bezienswaardigheden. Maak je klaar voor een vleugje verrassende cultuur in het hart van de slag van Waterloo… Bezoek het Domein van het slagveld bij Waterloo, met de Heuvel met de Leeuw, het Museum van het Memoriaal, het Panorama, de Hoeve van Hougoumont. Ontdek ook het Napoleon’s Laatste Hoofdkwartier, het Wellington museum en de Hoeve van Mont-Saint-Jean.

Koop de PASS1815 om te profiteren van 6 attracties aan een voordelige prijs.

  Slagveld van Waterloo

  Ontdek het slagveld van Waterloo en zijn 4 bezienswaardigheden. Begin uw bezoek met het Museum van het Memoriaal. Het biedt u een ervaring die uniek is in Europa, met een film die geprojecteerd wordt in 4D op een panoramisch scherm van 26 meter. Begeleid door een soldaat van uw favoriet leger krijgt u een beter inzicht in de historische confrontaties. Een zaal toont u de wapens uit die tijd. Soldaten op ware grootte nemen u mee in de gevechten. Net zoals zij, wacht u in het bivak voor de confrontatie plaatsvindt. U neemt zelfs deel aan het banket van de overwinnaars. Het Museum van het Memoriaal vormt de toegang tot de 3 overige sites.

  De Leeuw, symbool van de overwinning

  Zet uw bezoek verder op de Heuvel met de Leeuw waar u een uniek uitzicht krijgt op het slagveld. Deze kunstmatige heuvel met liefst 226 treden verrijst naar verluidt op de plaats waar de Prins van Oranje, de latere Koning der Nederlanden, gewond werd. Het vergde 3 jaar om de conische heuvel te bouwen en hij was afgewerkt in 1826. Op zijn top staat de leeuw als symbool van de overwinning van de monarchieën.

  butte-du-lion1
  waterloo-bandeau

  In het hart van het conflict

  Het Panorama is een immens fresco, 10 meter hoog en met een cirkelomtrek van 110 meter, dat in 1912 gemaakt werd door de Fransman Louis Dumoulin. Dit uitzonderlijk schilderij dompelt u onder in het hart van de veldslag met een indrukwekkende geluidsbegeleiding. Het Panorama illustreert een sleutelmoment van de strijd die hier op zijn hevigst lijkt.

  Meer vernemen

  De slag van Waterloo inspireerde Victor Hugo. Hij heeft zelfs 2 keer in Waterloo verbleven en schreef er een deel van zijn meesterwerk ‘Les misérables’ (De ellendigen). Kunt u aanvullen? “Waterloo! Waterloo! treurig veld! Zoals een golf in een te volle urne welt…”

  De meest moorddadige gevechten

  De Boerderij van Hougoumont, de laatste authentieke getuige van de veldslag, is ongetwijfeld het best bewaarde monument voor wat betreft het aspect van het gebouw de dag na de veldslag. De boerderij was de inzet van hevige gevechten tussen Fransen en Engelsen tijdens de hele dag van 18 juin 1815. Bezoek zeker dit authentiek gebouw dat uitgerust is met een nieuwe scenografie en dat een fantastisch multimedia spektakel biedt. Het ligt een eindje van de overige

  bezienswaardigheden maar er zijn regelmatig pendels die de verschillende sites verbinden.

  Het Memoriaal van Waterloo 1815, dat is ook…

  ©FTBW (16)

  Aan de voet van de site zullen twee heringerichte restaurants u onderdompelen in de sfeer net voor de veldslag van 1815.

  ©FTBW (18)

  Ontmoet soldaten aan de voet van de Heuvel met de leeuw. Woon het afvuren van het kanon bij, neem deel aan de initiatie van een soldaat in de wapens en aan de demonstraties met geweervuur die meerdere keren per dag plaatsvinden. Verneem meer over de rol van de vrouwen tijdens de oorlogen van het Keizerrijk.

  inspiration-jour-1-contenu

  Elke dag in de zomer biedt de Vereniging van Gidsen 1815 rondleidingen van 1 uur voor individuele bezoekers op vaste uren en dat 3 keer per dag. Zij zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

  Het Memoriaal van Waterloo 1815 biedt ook nieuwe immersieve activiteiten en tal van gevarieerde evenementen.

  Ontdek de goednieuwe pedagogische boerderij en haar 22 dieren in de Ferme d’Hougoumont op woensdagnamiddag, zaterdag, zon- en feestdagen. U hebt de gelegenheid het voederen van de boerderijdieren en het roskammen van de paarden bij te wonen. Er is ook een demonstratie van de principes voor communicatie met paarden.

  Van 1 juli tot 31 augustus biedt het Memoriaal van Waterloo 1815 elke dag animaties met historische wedersamenstellingen

  • Ontdekking van het dagelijkse leven van de soldaten en gesprekken met een fuselier of lijngrenadier
  • Presentatie van het omgaan en laden van wapens
  • Schieten met losse patronen
  • Artilleriedemonstratie en reproductie van een Gribeauval kanon
  • Komische sketch tussen een korporaal van de grenadiers en een jonge rekruut.

  Mis de herdenking niet van de Slag van Waterloo in juli en ontdek alle overige evenementen in onze agenda!

  Praktische informatie

  Domein van de slag bij Waterloo

  Route du Lion, 1815
  1420 Braine-l'Alleud

  +3223851912

  info@waterloo1815.be

  waterloo1815.be

  www.instagram.com/memorialwaterloo1815

  Taal van het bezoek : Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Russe,Chinois,Espagnol,Japonais

  Toegankelijk PBM

  Bienvenue vélo

  Openingsuren

  Van 01/04 tot 30/06: 10u - 18u30

  Van 01/07 tot 31/08: 9u30 - 19u30

  Van 01/09 tot 31/10: 10u - 18u30

  Van 01/11 tot 31/03: 10u - 17u30

  Opening van de Hoeve van Hougoumont: elk woensdagmiddag en zaterdag (elke dag in july en augustus en alleen tijdens het weekend van november tot maart).

  Tarieven

  Individuele toegang:

  Volwassene: €19,5 of €23

  Studenten en senioren: €17,5 of €21

  Kind (10-17 jaar): €9,75 of €11,5

  Kind <10 jaar: gratis

  Hoeve van Hougoumont: €9 of €10


  Abonnement:

  Volwassene: €43 / Student, Senior (60+): €39 / Kind (10-17 jaar): €21

  Pass 1815: toegang tot het Domein van de slag bij Waterloo, Wellington Museum en Napoleon's Laatste Hoofdkwartier tegen een zeer aantrekkelijke prijs:

  Volwassene: €29 / student, senior: €26 / kind (10-17 jaar): €16 / kind <10 jaar: gratis


  Het Memoriaal van Waterloo 1815 is een echte herdenkingssite maar ook een plaats voor actie en emoties, die u meeneemt naar het hart van een veldslag die het lot van Europa bepaalde!