Rondgang van Sint-Gertrudis

Nivelles

Le tour Sainte-GertrudeTour Sainte-Gertrude à Nivelles

Beschrijving

Elk jaar op 29 september, de feestdag van Sint-Michiel of de eerstvolgende zondag, vindt de “Tour de Sainte-Gertrude” of rondgang van Sint-Gertrudis. Naar deze rondgang van 15 km wordt telkens lang uitgekeken. Bezoekers uit binnen- en buitenland komen ernaartoe en steeds meer deelnemers treden in de voetsporen van de abdissen en kanunnikessen die zich vroeger ontfermden over de boeren, zieken en armen. Tot in de 13e eeuw vindt men sporen terug van deze rondgang van Sint-Gertrudis. Oorspronkelijk was het een zuiver religieuze processie, tegenwoordig ook een folkloristisch, gezellige evenement.

Heel vroeg ’s ochtends (rond 6.30 uur) komt de stoet al op gang na de wijding van de paarden. Hij begeleidt de wagen uit de 15e eeuw met de relikwieën van de heilige Gertrudis. Tijdens het hele traject van 15 km mengen de koorzangen zich met de de woorden van de “pelgrims” voor één dag.

In 2004 werd de “Tour’ de Sainte-Gertrude” uitgeroepen tot kunstwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van het erfgoed van de Franse Gemeenschap.

labels : Immaterieel Erfgoed van de Franse Gemeenschap

Locatie