Kasteel Pastur

Jodoigne

Array

Beschrijving

Het kasteel Pastur heeft nog andere naam: Château de la Comté (Kasteel van het Graafschap).

Het kasteel was immers vanaf de 11 e eeuw de residentie van de graven de Duras. Het was in die tijd maar een kleine versterking op een rots langs de Gette en de Saint-Jean beek.

De ligging zorgde voor een uitstekende natuurlijke verdediging.

In de 15 e eeuw was het kasteel een soort herenboerderij geworden die belangrijke veranderingen onderging in de eerste decennia van de 16 e eeuw. In 1730 liet graaf de

Romrée verbouwingen uitvoeren die het kasteel zijn huidige klassieke stijl gaven. Men bouwde een paardenstalling (de huidige Salle des Calèches) waarvan de muren en het nog steeds zichtbare prachtige raam met dubbele spitsboog uit de gotische periode getuigen van de ouderdom van het gebouw.

Het kasteel werd in 1971 geklasseerd als historisch monument. Het dankt zijn huidige naam aan notaris Philippe Pastur die er eigenaar van was in de 19 e eeuw.

Nadat het onderdak gaf aan het pensionaat van de Soeurs du Sacré-coeur en de directie van een school, is het vandaag het stadhuis van Jodoigne. Het huisvest ook de bibliotheek en de gemeentelijke ludotheek (spelletjesruimte).

Locatie

Rue du Château, 13
1370 Jodoigne

+3210819999

www.jodoigne.be/jodoigne