De Hoeve Hougoumont

Braine-l’Alleud

Ferme d'Hougoumont 2016Ferme d'HougoumontFerme d'Hougoumont - IntérieurFerme d'Hougoumont extérieur (2)Ferme d'Hougoumont extérieur (3)Ferme d'Hougoumont extérieur (1)

Beschrijving

De Hoeve Hougoumont wordt meestal de laatste authentieke getuige van de Slag van Waterloo genoemd. Soms heet ze Boerderij Goumont (zoals het gehucht van Braine-l’Alleud). De Hoeve Hougoumont is ongetwijfeld de plek die het meest tot de verbeelding spreekt en die het minst is geëvolueerd sinds de Slag. In 1815 was de hoeve het toneel van hevige gevechten tussen Fransen en Engelsen. Het Engelse front, dat ongeveer 3,5 km lang was, tussen Hougoumont en La Papelotte, bood op 18 juni 1815 weerstand tegen het Franse offensief. De Hertog van Wellington vertelde vaak dat hij de Slag alleen maar kon winnen, omdat de poorten van Hougoumont gesloten waren: “The success of the battle turned upon the closing of the gates at Hougoumont”.

Na de Slag waren de meeste gebouwen van Hougoumont vernield of in brand gestoken. De muren van enkele gebouwen van het complex die hadden stand gehouden, waren bezaaid met obusscherven en kogelgaten. De toestand van de bomen was erbarmelijk: afgerukte takken en bladeren, uit elkaar gereten stammen. Van het kasteel bleef nauwelijks meer dan een ruïne over en het was uiteraard onbewoonbaar. Het enige wat er nu nog van rest, zijn de funderingen.

Ga nu deze plek van herinnering, inzicht en verzoening ontdekken. De nieuwe scenografie werpt licht op de historische momenten van Hougoumont, met verscheidene scènes, bas-reliëfs en documenten. Eindelijk komt er op de binnenplaats ook een herdenkingsmonument voor de Engelse troepen.

Taal van het bezoek : Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Espagnol

labels : Bienvenue vélo

Openingsuren

Van september tot oktober en van april tot juni :

  • op woensdag van 13u tot 18u
  • op weekend van 10u30 tot 18u

Van november tot maart : op weekend van 10u30 tot 17u

In juli en augustus : elke dag van 10u tot 19u

Tarieven

Laag seizoen

Volwassene 19,5€

Student, +60 jaar 17,5€

Kind (10-17 jaar) 9,75€

Kind (0-9 jaar) gratis

Hoogseizoen

Volwassene 23€

Student, +60 jaar 21€

Kind (10-17 jaar) 11,5€

Kind (0-9 jaar) gratis

Locatie

Chemin du Goumont, 1
1420 Braine-l’Alleud

+3223851912

reservations@waterloo1815.be

www.waterloo1815.be