Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon

Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon, gelegen op 4 km van de Heuvel met de Leeuw, is het enige Napoleonmuseum in België. De Keizer bedacht er zijn strategie en zijn strijdplan op de vooravond van de veldslag van 1815 in Waterloo.

Geschiedenis op een leuke manier

Het museum, gelegen op 20 km van Brussel, in Waals-Brabant, bevat een authentiek historisch decor met een waaier voorwerpen die vooral afkomstig zijn van het Franse leger, waaronder het veldbed van Keizer Napoleon.

De scenografie van het museum laat toe u onder te dompelen in deze historische plek en de geschiedenis beter te begrijpen. Het accent werd gelegd op de evenementen van de nacht van 17 op 18 juni en op tal van anekdotes uit het militaire en burgerleven.

Een museum voor iedereen

Volwassenen en kinderen kunnen het museum bezoeken op hun eigen tempo en volgens hun eigen voorkeuren. Om de site toegankelijk te maken voor iedereen, is ervoor gezorgd dat kinderen het HK kunnen ontdekken op een amusante manier. 

Voor kinderen is een speciaal ludiek parcours voorzien zodat ze dit beslissend moment in de geschiedenis beter kunnen begrijpen. Ook is bijzondere aandacht besteed een personen met beperkte mobiliteit en met vanaf het onthaal aanpassingen voor dove, slechtziende en slechthorende bezoekers.

DQGN © Olivier-TLM Photography.be (66)
DQGN © Olivier-TLM Photography.be (270)

Keizer Napoléon

De nacht valt op 17 juni 1815. De uitgeputte troepen van Napoleon worden geteisterd door regen. Ze zullen het ’s anderendaags moeten opnemen tegen het geallieerde leger van de Hertog van Wellington. De Keizer beveelt halt te houden aan de Ferme du Caillou, de boerderij die het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon zal worden. De Keizer, omringd door zijn generale staf, brengt er de nacht door van 17 op 18 juni 1815 onder bescherming van de Keizerlijke Garde. Op deze plaats worden de strijdplannen opgesteld. Na de nederlaag van Napoleon in Waterloo werd de boerderij in brand gestoken maar later gerestaureerd vanwege haar historisch belang.

Wist u dit?

In de tuin van het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon bevindt zich een klein knekelhuis in baksteen waarin beenderen werden verzameld van soldaten die in de omliggende velden zijn gesneuveld in 1815.

Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon, dat is ook…

DQGN_classes enfants

Het museum biedt het hele jaar voor klassen van het lager onderwijs pedagogische animaties, omkaderd door animatoren en afgestemd op het schoolprogramma.

Table de pique-nique au DQGN

Bij mooi weer zijn er picknicktafels ter beschikking.

DQGN_Animation_Pain_2

Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon organiseert ook animaties voor ouders en kinderen tijdens de schoolvakanties.

Er wordt dus niet stilgezeten! Ieder jaar in juni is de boomgaard die aan het museum paalt, het decor voor bivakken en wedersamenstellingen van de Slag van Waterloo. Met Pasen is er ook een zoektocht naar Napoleon en in oktober de Markt van de Keizer.

Praktische informatie

Napoleon's Laatste Hoofdkwartier

Chaussée de Bruxelles, 66
1472 Genappe

+3223842424

E-mailadres

www.dernier-qg-napoleon.be

Taal van het bezoek : Duits, Engels, Frans, Nederlands, Espagnol et LSFB

Toegankelijk PBM

Bienvenue vélo

Openingsuren

Van 01/04 tot 30/09: 9u30 - 18u

Van 01/10 tot 31/03: 10u - 17u

Gesloten op 01/01 en 25/12.

Tarieven

Volwassene: €5

Student, senior: €4

Kind (7-17 jaar): €3

Kind (<7 jaar): gratis

Schoolgroepen: €5

Pass 1815: Toegang tot de 6 attracties van het slagveld van Waterloo tegen een zeer aantrekkelijke prijs: Waterloo 1815 Memorial, Wellington Museum en Napoleon's Laatste Hoofdkwartier.

Volwassene: €23 / student, senior: €22 / kind (10-17 jaar): €14 / kind <10 jaar: gratis (geen animatie).


Volg alleen, met uw gezin of met vrienden, Napoleon en zijn officieren, adjudanten en chirurgen tijdens de uren die de veldslag voorafgingen!