De Ferme de Mont-Saint-Jean

Ontdek op minder dan 2 km van de Heuvel met de Leeuw de Ferme de Mont-Saint-Jean, een karaktervolle boerderij, uniek in de geschiedenis van Waals-Brabant. U zult gecharmeerd zijn door de schoonheid van de gebouwen die al hun authenticiteit hebben behouden.

Het Museum ‘De Keerzijde van de Medaille’

Tijdens de Slag van Waterloo besliste de Hertog van Wellington een veldhospitaal in te richten in de Ferme de Mont-Saint-Jean. Tijdens en na de Slag van Waterloo werden bijna 6.000 soldaten verzorgd in dit nauwelijks steriel hospitaal. Vandaag toont het u het werk van de chirurgen in oorlogstijd, de gebruikte chirurgische instrumenten, de wapens, de uniformen, de munitie… met een indrukwekkende contextuele plaatsing van de feiten. Ook de bredere geschiedenis van de boerderij wordt toegelicht.

De microbrouwerij van John Martin

Nadat hij had horen zeggen dat het bier van Waterloo kracht en bravoure gaf aan diegene die het dronk, liet de Hertog van Wellington zijn mannen toe om het bier de avond voor de veldslag te drinken teneinde hun kracht en moed te bezorgen voor de gevechten. Met de Engelse overwinning op 18 juni 1815, was de legende van het Waterloo bier – “the beer of the brave” – geboren.

Vandaag is er een microbrouwerij gevestigd in de Ferme de Mont-Saint-Jean. Men brouwt er op ambachtelijke wijze het bier van Waterloo. Proef de Waterloo Triple Blonde, de Strong Dark, de Cuvée Impériale of de Récolte. En verrijk uw kennis over het brouwen van bier tijdens een rondleiding. Uiteraard gevolgd door een proeverij!

Ferme Mont Saint Jean Microbrasserie©E. Furnière (24)
245038_LaFermeDeMont-saint-jean-BrasserieDeWaterloo-Visi_(c)WBT-DenisErroyaux

En haar microdistilleerderij

Ook een microdistilleerderij vond onderdak in de Ferme de Mont-Saint-Jean. Daar volgt men een oude traditie en distilleert men kwaliteitsvolle gin en whisky. Het proces is dat van de middeleeuwse boeren en is 100% artisanaal.

Lang geleden bestond al een distilleerderij op de site want het was een efficiënte manier om vervallen bier te transformeren. Naar verluidt zouden Engelse soldaten tonnen whisky en gin vergeten zijn in de boerderij…

Proef de gloednieuwe whisky die sinds dit jaar beschikbaar is.

Wist u dit?

Het Waterloo bier is het hoofdbestanddeel van de gin en whisky van Waterloo. Het enige verschil in de productie is dat het whiskydistillaat helemaal niet gewijzigd wordt, terwijl er kruiden en planten toegevoegd worden tijdens het fabricatieproces van de gin om de smaak te verbeteren.

De Ferme de Mont-Saint-Jean, dat is ook…

Ferme Mont-St-Jean ©FTPBW (22)

Een mooie winkel biedt u tal van streekproducten zoals bieren, verschillende soorten gin, Belgische specialiteiten en er is zelfs een hoekje gewijd aan Kuifje!

les-vergers-mont-saint-jean

Ook de prachtige boomgaarden rond het domein verdienen een bezoek… U zult er verschillende appelvariëteiten ontdekken.

Ferme_Mont_St_Jean©FTPBW (26)

De Oranjerie en de Schuur van de boerderij kunnen gehuurd worden voor allerlei soorten evenementen, zowel privé als professioneel.

Er worden tal van activiteiten georganiseerd in de Ferme de Mont-Saint-Jean. Mis het Guinness Celtic Rock Festival niet in maart, de Waterloo Viking Days in mei, de Waterloo Historical Trail in juni en de Apero’s in de zomer!

Praktische informatie

Hospitaal van de geallieerden

Chaussée de Charleroi, 591
1410 Waterloo

+3223850103

info@fermedemontsaintjean.be

fermedemontsaintjean.be

Taal van het bezoek : Engels, Frans, Nederlands

Toegankelijk PBM

Qualité Wallonie

Openingsuren

Bezoek aan het museum en de permanente tentoonstelling "the Hospital of the English":

Maandag: 14u30 tot 16u

Van dinsdag tot zondag: 10u30 tot 18u


Rondleidingen door de microbrouwerij: alleen op afspraak

Tarieven

Bezoek aan het museum:

Volwassenen: €7,5

Senioren, studenten, kinderen, PRM en groepen (> 10 personen): €5


Bezoek aan de microbrouwerij:

€10/volwassen als < 10 personen

€8,5/volwassen als > 10 personen

Deskundig bezoek aan de brouwerij gevolgd door een proeverij: 3 bieren - 3 kazen (bezoek van 1u30 - min. 7 personen): €20


Gecombineerde prijs (bezoek aan de brouwerij en het museum): €14 / persoon


Pass 1815: toegang tot de 7 attracties van het slagveld van Waterloo tegen een zeer aantrekkelijke prijs: Waterloo 1815 Memorial, Wellington Museum, Napoleon's Laatste Hoofd Kwartier en de hoeve van Mont-Saint-Jean.

Volwassene: €22 / student, senior: €21 / groep: €18 / kind (10-17 jaar): €13 / kind <10 jaar: gratis (geen animatie).


Een weinig gekende plaats, maar vol geschiedenis, authenticiteit en charme.