IGN-KAART
Klik hier om de bestemming te verkennen !
Klik hier om de bestemming te verkennen !
Ontdek de romaanse parels van Waals-Brabant tijdens dit autocircuit.
Geen enkele bewegwijzering
IGN-KAART
LUCHTFOTO'S / IGN
KAARTEN OP MEERDERE SCHAAL / IGNN
TOP 25 IGN
HELLINGSKAART (IGN PLAN)
KADASTRALE PAKKETTEN
ICAO-LUCHTVAARTKAART
KAART 1950 / IGN
KAART VAN DE GENERALE STAF (1820-1866)
KUSTKAARTEN / SHOM/IGN
SCAN EXPRESS STANDAARD / IGN
KLASSIEKE EXPRESS SCAN / IGN
OPEN STREET MAP
GOOGLE MAP - SATELLIET
GOOGLE MAP - KAART
GOOGLE MAP - HYBRIDE
IGN BELGIË
De Recollettenkerk in Nivelles met enig schip, in Waals Brabant, ook genaamd Saint-Jean et Nicolas, zal u verrukken door zijn architectuur en zijn geschiedenis. Het is tenandere de kerk van een aanpalend franciscaner klooster. Het geheel vormt het enige in Nivelles bewaarde kloostercomplex, en het is ook één van de zeldzame voorbeelden van franciscaanse architectuur behouden in onze regio’s. Ze maakt deel uit van een opmerkelijk architecturaal complex dat vanaf 1524 gebouwd werd dankzij de bijdragen van Karel de Vijfde en zijn tante Margaretha van Oostenrijk. Volgens de wil van dez laatste, verbonden de religieuzen, die zich 20 jaar na de dood van Franciscus van Assisi (1226) in Nivelles vestigden, zich met de «Minderbroeders-Recolletten», die op een strenge en teruggetrokken wijze leefden. Na de stoornissen en vernielingen in de jaren 1580, werd de kerk herbouwd en kende een lange periode van welvaart en onbetwiste spirituele uitstraling tot het einde van de 18de eeuw. Na het vertrek van de laatste Broeders in het begin van de 19e eeuw kreeg het gebouw uiteenlopende bestemmingen : ziekenhuis, herberg, koninklijk atheneum en rechterlijke instelling. De procedure voor de classificatie van de kloostergebouwen is gelanceerd. De kerk, erkend als erfgoed, werd in 1960 opnieuw toegewezen aan de eredienst en zijn restauratie werd in 1972 voltooid. Het kleurenspel van de witte en blauwe stenen valoriseert de grote eenvoud van dit gebouw, een typisch voorbeeld van late Brabantse gotiek. De slanke baaien en krachtige steunbogen ritmeren sierlijk het schip van dit uitgestrekte heiligdom. Enig decoratief element : het gotische “maaswerk” die de bovenkant van de ramen versiert. De diepe en heldere binnenruimte geeft een sobere indruk met verticale dynamiek. De hoeksteen van het koor is versierd met een wapenschild van Karel de Vijfde. In een baai in de zijmuur bevindt zich een reconstructie van het schrijn van Sainte-Marie d’Oignies.
Met zijn indrukwekkend schip van 102 meter, zijn 2 tegenover elkaar liggende koren en zijn crypte uit de 11e eeuw, is de collegiale kerk van Sainte-Gertrude de parel van Nivelles.Het is één van de grootste romaanse kerken ter wereld.Dit grandioos monument vertoont een uitzonderlijke harmonie en werd ingewijd in 1046 door Wazon, bisschop van Luik, in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilig Roomse Rijk.De collegiale kerk wordt vandaag regelmatig bezocht door de christenen van de Sainte-Gertrude parochie.Men kan ook de crypte bezoeken, de archeologische ondergrond, het kloosterhof en de centrale klokkentoren waar zich de klokken en de beiaard bevinden.De zuidelijke toren biedt plaats aan de jacquemart (uurwerk) Jean de Nivelles, een krijger in koper met een hoogte van 2,08 m.De romaanse collegiale kerk van Nivelles is een schitterend gebouw. Kom het ontdekken!
Het kasteel had in de 17e eeuw een vierkante vorm, omgeven door slotgrachten. Het onderging nadien nog veel aanpassingen en wat we vandaag zien, dateert van het einde van de 18e eeuw. De classicistische constructie heeft nu een L-vormig grondplan. Aan de straatkant bevinden zich de gemeenschappelijke gebouwen met twee torens. Een ervan dateert van 1615, het portaal is van 1774.
De Gallo-Romeinse tumulus uit de 2 e eeuw is de hoogste van België en is geklasseerd sinds 1971. Hij is 15 meter hoog en heeft een diameter van 52 meter. Het gaat waarschijnlijk om de grafheuvel van een rijke landeigenaar die werd opgericht langs een belangrijke Romeinse heirweg. Vroeger vierde men de gemeentelijke feesten op de top van de heuvel en vandaag vinden er nog steeds bepaalde evenementen plaats aan de voet van de tumulus. Zo vinden hier eind mei de Gallo-Romeinse dagen plaats, met tal van animaties waaronder een spektakel met gladiatorengevechten.
Mis de imposante site van de voormalige Abdij van la Ramée niet, ze is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Ze is opmerkelijk goed bewaard gebleven en is een belangrijke getuige van de agrarische architectuur van de regio. De spectaculaire schuur (1722) wordt beschouwd als de belangrijkste van het land! Het uitzonderlijke volume van dit gebouw, bedoeld om oogsten op te slaan, onthult de uitgestrektheid van de landerijen die eigendom waren van de abdij.De Abdij van la Ramée is nu een site voor evenementen, recepties en seminaries.Men vindt er ook een “fruiticum” met meer dan 350 oude variëteiten van planten.De site is privébezit.
De kerk van Saints-Martin-et-Adèle, opmerkelijk vanwege haar indrukwekkende afmetingen en de helderheid van de Orp-steen, is opgenomen in de inventaris van het "Romaans erfgoed in Waals-Brabant". Samen met de collegiale kerk van Ste-Gertrude van Nivelles en de kerk van Bertem is het een van de meest representatieve en mooist afgewerkte heiligdommen van romaanse kunst in Brabant. Het was abdis Gertrude de Nivelles zelf die Adèle stuurde om een klooster in Orp te stichten.
Het kasteel Pastur heeft nog andere naam: Château de la Comté (Kasteel van het Graafschap). Het kasteel was immers vanaf de 11 e eeuw de residentie van de graven de Duras. Het was in die tijd maar een kleine versterking op een rots langs de Gette en de Saint-Jean beek.De ligging zorgde voor een uitstekende natuurlijke verdediging.In de 15 e eeuw was het kasteel een soort herenboerderij geworden die belangrijke veranderingen onderging in de eerste decennia van de 16 e eeuw. In 1730 liet graaf deRomrée verbouwingen uitvoeren die het kasteel zijn huidige klassieke stijl gaven. Men bouwde een paardenstalling (de huidige Salle des Calèches) waarvan de muren en het nog steeds zichtbare prachtige raam met dubbele spitsboog uit de gotische periode getuigen van de ouderdom van het gebouw.Het kasteel werd in 1971 geklasseerd als historisch monument. Het dankt zijn huidige naam aan notaris Philippe Pastur die er eigenaar van was in de 19 e eeuw.Nadat het onderdak gaf aan het pensionaat van de Soeurs du Sacré-coeur en de directie van een school, is het vandaag het stadhuis van Jodoigne. Het huisvest ook de bibliotheek en de gemeentelijke ludotheek (spelletjesruimte).
De huidige geklasseerde Saint-Médardkerk van Jodoigne dateert van de 13 e eeuw wordt terecht beschouwd als een van de parels van Waals-Brabant. Dit belangrijke gebouw in romaanse en gotische stijl werd ook geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Dankzij een grondige restauratie in de jaren ’70 kreeg het opnieuw zijn oorspronkelijke schoonheid.De kerk werd gebouwd bij de oude kerk die in 1180 werd overgedragen aan de Orde van Hospitaalridders door Gilles de Duras, en ook in de nabijheid van een oude Gallische religieuze site.Van aan de ingang geeft de warme witte kalksteen van Gobertange het gebouw een bijzondere uitstraling. In het grote transept wordt de aandacht getrokken naar het koor met een halfcirkelvormige apsis, en de sobere polychrome beelden. Een ervan is de patroonheilige Médard, bisschop-evangelist, geboren in 457, die de reputatie had van“regenmaker”. Wanneer u aandachtig naar het beeld van de heilige kijkt, krijgt u de indruk dat hij naar u glimlacht.