Weekend in Brabants Haspengouw

Met dit circuit van 117 km nemen we u mee naar het platteland van Haspengouw waar de middeleeuwen heel wat sporen hebben nagelaten: vierkanthoeves en kasteelhoeves, romaanse kerken, oude abdijen… Brabants Haspengouw nodigt u uit voor een reis door de tijd tijdens een fietsweekend!

Dag 1

Jodoigne, de villa nova...

We beginnen ons circuit in Jodoigne, hoofdstad van de landelijke streek met de naam Brabants Haspengouw.  

Het vertrekpunt van deze tocht is het stadhuis van Jodoigne en dat vond onderdak in het prachtige Château Pastur. Vroeger droeg het de naam Château de la Comté (kasteel van het graafschap). Het was immers vanaf de 11e eeuw de residentie van de graven van Duras. Het werd tijdens de classicistische periode omgevormd tot woonkasteel, maar in de westelijke vleugel zijn nog middeleeuwse overblijfselen te bespeuren.

Château Pastur (4)

Een snuifje geschiedenis

Het was in de 12e eeuw dat Jodoigne in de geschiedenis verscheen met de opkomst van de steden. Hertog Henri van Brabant creëerde een villa nova, een ‘nieuwe stad’ met een karakteristiek grondplan: een driehoekig plein voor de nieuwe markt, haaks op elkaar staande straten en een ommuring die vertrok aan het hertogelijk kasteel. De stad ontwikkelde zich en kreeg een belangrijke markt, wat leidde tot zijn naam: Geldonia Fori of Jodoigne-de-Markt.

église Jodoigne

De legende van ‘la Gadale’

‘La Gadale’ was een heks die op het einde van de middeleeuwen woonde in de wijk van de Rue de la Grande Montagne. Ze verbleef in een huis langs de trappen. Ze was zwijgzaam, teruggetrokken en had een zwarte kat als gezelschap. De buren van la Gadale stelden zich vragen: waarom verdween deze halve gekkin vaak zonder reden? Waar ging ze ‘s nachts heen? Allerlei verhalen deden de ronde. De geruchten en de daarmee gepaard gaande angst namen hand over hand toe.

Tot de dag dat la Gadale als heks werd veroordeeld en in het openbaar levend werd verbrand. Ze heeft dusdanige sporen nagelaten in de gedachten van de inwoners dat de passage naar de Grand-Place sindsdien haar naam draagt.

Mis de Saint-Médardkerk niet, een merkwaardige illustratie van de overgang van de romaanse stijl naar de gotiek en die geklasseerd is als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Maison du Tourisme
van Brabants Haspengouw

Château Pastur
Rue du Château, 13
1370 Jodoigne
www.hesbayebrabanconne.be

Oorspronkelijk was het Kasteel van Hélécine een abdij gesticht door de orde van de premonstratenzers in de 12e eeuw. Het neoclassicistisch kasteel uit de 18e eeuw is vandaag geklasseerd en wordt gebruikt als verblijfs- en seminariecentrum.

Détente au Château d'Hélécine

Tijd voor een eetfestijn!

Vooraleer andere contreien op te zoeken, stellen we voor een hapje te eten in een van de vele restaurants van Jodoigne

Famille devant le Château d'Hélécine

Hélécine, het kasteel!

Neem opnieuw uw fiets en volg het knooppuntennetwerk, in de richting van Hélécine en zijn kasteel.

Het Kasteel van Hélécine, gelegen in een park van 28 hectare, nodigt u uit tot flaneren. U vindt er wandelpaden, speelpleinen, een minigolf… en u kunt er picknicken en barbecueën.

Vakantiesfeer!

In de omgeving van het kasteel ontvangt de Pop-Up Bar u op zijn terras aan de rand van het water, waar u kunt genieten van een beetje vakantiesfeer. Proef er ook het bier van het Kasteel van Hélécine, gebrouwen in de Brasserie de Jandrain-Jandrenouille.

Een beetje ‘belgitude’!

Het was in de Ferme de la Féculerie dat de Brassserie Jandrain-Jandrenouille in 2007 van start ging. Dat jaar zag hun eerste bier het daglicht, de IV Saison, het resultaat van traditionele Belgische vakkennis en een variatie van bittere en aromatische Amerikaanse hop. Wenst u de brouwerij te bezichtigen, kom dan met vrienden of familie want bezoeken kunnen pas vanaf 10 personen. Vergeet niet te reserveren.

Een beetje ‘zenitude’...

Om uw batterijen op te laden, stellen wij voor de nacht door te brengen in het Koru Hotel, in Autre-Eglise. Wees er zeker van: u zult er een kommerloze en ontspannende nacht doorbrengen! In Maori symboliseert de ‘Koru’, een inheemse plant, nieuw leven en groei …! U zult beslist gecharmeerd worden door de prachtige tuinen. En wilt u zich laten verwennen, dan biedt het Koru Hotel u een wellness en massages.

Koru Hotel - ext jardin (19)

Koru Hôtel

Rue du Piroy, 67
1367 Autre-Église
www.koru-hotel.be

dag 2

Langs de route van de herinnering...

Wij nemen nu de weg naar Perwez. Tijdens dit traject passeert u langs Ramilies, waar verschillende veldslagen hebben plaatsgevonden. 
Al in 1815 vochten soldaten hier voor de heerschappij over Europa maar ook een eeuw later, in 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Om de herinnering te bewaren voor het nageslacht zijn oriëntatietafels geplaatst die toelichting geven over de omvang en de aard van de (weinig bekende) gevechten die plaatsvonden tussen 16 en 19 augustus 1914. Zij bevinden zich:

  • in Ramillies, rechtover de kerk van Ramillies-Village, naast het herdenkingsmonument;
  • in Perwez, bij het oude station, vlak bij de RAVeL;
  • in Orbais, op het kerkplein, naast de borden met wandeltochten;
  • in Sart-Risbart, naast de oude kapel van le Dieu Aimant.

De herinnering moet blijven

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft Waals-Brabant niet gespaard. In Malèves vindt u het Musée du Souvenir 40-45. Het museum is ondergebracht in een familieboerderij en toont duizenden voorwerpen en een zestigtal mannequins die een licht werpen op het materiaal dat destijds werd gebruikt door de oorlogvoerenden.

Musée du Souvenir 40-45

Rue d’Orbais, 2
1360 Malèves
www.museedusouvenir.be

Wijn en bubbels… uit België

In Thorembais-Saint-Trond (Perwez) vindt u de grootste wijngaard van Waals-Brabant, het Domaine de Mellemont! Al meer dan 10 jaar hebben drie buren die vrienden werden, hun krachten gebundeld met slechts één doel: een goede wijn van Belgische bodem maken. Langs het traject ziet u de boerderij van het domein, een typisch Brabantse vierkanthoeve.

Wij zetten de tocht verder naar Glimes, waar u een tumulus ontdekt die sinds 1971 geklasseerd is. Maar wat is een tumulus? Het is een Romeinse grafheuvel. Met een diameter van 50 meter en een hoogte van 11 meter is de tumulus van Glimes een van de grootste in België.

Op een steenworp bevindt zich de prachtige Abdij van la Ramée, een historische plek die vandaag met smaak en respect gerestaureerd en geklasseerd is. Van 1216 tot 1997 was het een cisterciënzerabdij maar nu wordt ze door ondernemingen gebruikt voor seminaries en andere evenementen.

Zin in een hapje ?

Houd dan even halt bij Chez Louis waar u hartelijk zult onthaald worden. De chef biedt een eigen versie van een traditionele keuken gebaseerd op streekproducten. Culinaire emoties gegarandeerd!

Of liever een frietje? We zijn toch in België! Dus, afspraak bij Fritapapa in Incourt 😉

Gaan we de lucht in?

Op deze mooie namiddag nemen we de weg in de richting van Opprebais en Beauvechain.

Ziet u dat turkoois water? Het is de steengroeve van Opprebais. Vroeger werd hier kwartsiet gewonnen. De exploitatie begon al in 1754. Tot in de jaren 1960 was het een van de economische parels van de streek. Vandaag is de put een groot turkoois meer geworden, gevuld met grondwater en eigendom van de Société Wallonne des Eaux. Wilt u graag duiken in het meer, contacteer dan de duikclub van Opprebais. 

Wij verlaten het turkoois water van onze Brabantse Middellandse Zee en nemen een ‘vlucht’ naar de luchtmachtbasis van Beauvechain. Daar vindt u het First Wing Historical Center, een museum gewijd aan de luchtvaart en de militaire geschiedenis. Het belicht de geschiedenis van het vliegveld van de jaren 1930 tot vandaag. Er staan vliegtuigen tentoon, motoren (ook didactische), voertuigen, uniformen en tal van historische voorwerpen uit deze periode.

first wing musée

1Wing Historical Center

Rue Longue
1320 Beauvechain
1winghistoricalcentre.be

Mélin, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ !

Het dorp Mélin, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië, is een oase van rust, niet ver van Jodoigne. Met zijn mooie gebouwen in Gobertangesteen, die het heel wat charme verlenen, wordt Mélin ook ‘het witte dorp’ genoemd. Langs de geplaveide wegen wordt u gecharmeerd door de mooie boerderijtjes, de prachtige uitzichten op het platteland en de velden die tot de horizon reiken.

Mélin is ook een dorp waar het goed leven is: de inwoners hebben de vereniging ‘Qualité village Mélin’ opgericht om de rijkdommen en al het moois van hun dorp te delen, niet enkel met alle inwoners maar ook met bezoekers van buitenaf. De sfeer is er dus zeer gezellig!

Wist u dit?

De steen van Gobertange is een witte kalksteen uit de streek van Gobertange, een van de gehuchten van Mélin. Hij werd al gebruikt in de Gallo-Romeinse tijden en wordt ook vandaag nog gewonnen. Het is de heldere kleur, die gaat van beige tot wit, die het dorp Mélin al zijn charme bezorgt.

Mélin

Om lekker te eindigen

Wij nemen nu verder de weg naar Jodoigne, waar dit charmant circuit in Brabants Haspengouw eindigt. Vooraleer te vertrekken mag u niet aarzelen om te stoppen bij een of andere bakkerij of slagerij om een van de specialiteiten van Waals-Brabant mee naar huis te nemen: de groene pens van Orp, een Noix de Piétrain of een lekkere taart, de Blanke dorèye van Jodoigne!