Martin's Cycle Tour

De Martin’s Cycle Tour is een fietsroute van 444 km (7 dagen en 8 nachten) tussen verschillende hotels van de groep Martin’s. Dit parcours neemt u mee voor een ontdekking van de belangrijkste erfgoedsites van Waals-Brabant en zijn aanpalende omgeving. 

Beleef een “slow tourism” ervaring die uniek is in zijn soort!

De groep Martin’s ontwikkelde een uniek aanbod voor fietsreizigers. De Martin’s Cycle Tour is een reis met de fiets van 7 dagen (8 nachten) tussen de Martin’s hotels van Brussel, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en de provincie Antwerpen. U zult het genoegen smaken om uit te rusten in hotels die goed voorbereid zijn om fietstoeristen te ontvangen. Elke etappe telt tussen 51 en 68 km. U kunt van start gaan in het hotel van uw keuze maar indien u met de auto komt, is het raadzaam te kiezen voor de aanbevolen volgorde. Het bagagetransport kan uiteraard verzekerd worden door de hotelgroep. U hebt ook de mogelijkheid om slechts een paar etappes te volgen en met de trein terug te keren naar uw vertrekpunt. 

De groep Martin’s stelt een gedetailleerd parcours ter beschikking en ook een GPX-bestand van elke etappe. Veel plezier!

Dag 1

Van Tubize naar Waterloo

Laten we ons circuit beginnen in het Martin’s Red in Tubize, waar u de auto gemakkelijk kunt parkeren op de beveiligde parking van het hotel. Uw punt van aankomst wordt het Martin’s Grand Hotel of het Martin’s Waterloo

U gaat naar Ronquières waar u het indrukwekkende hellend vlak ontdekt. Fietsend langs het kanaal komt u bij het neoclassicistische Kasteel van Seneffe, een parel uit de 18e eeuw. U volgt een stukje van de RAVeL langs Nivelles om daarna naar Waterloo te fietsen. Profiteer ervan om de historische site van de Slag van Waterloo te bezoeken. 

Musée Wellington

De Boerderij van Mont-Saint-Jean en
het Wellington museum

Op minder dan 2 km van de Heuvel met de Leeuw ontdekt u de Boerderij van Mont-Saint-Jean. Naast het museum over het Hospitaal van de Engelsen, vindt u daar ook een microbrouwerij en een microdistilleerderij

Bezoek in het centrum van Waterloo het Wellington Museum waar het hoofdkwartier van de hertog gevestigd was tijdens de veldslag. Hij overnachtte er op 17 en 18 juni 1815.

Butte du lion©FTBW

Het Memoriaal van de Slag van Waterloo 1815

Begin uw bezoek met het Museum van het Memoriaal dat u een multi-zintuiglijke ervaring laat beleven die uniek is in Europa. U wordt er ondergedompeld in een van de meest bewogen periodes van onze geschiedenis. Ga nadien naar de Heuvel met de Leeuw waar u – na 226 treden – een uniek uitzicht krijgt op het slagveld. Volgend bezoek: het Panorama. Het gaat hier om een immens fresco met een omtrek van 112 meter, gerealiseerd in 1912 door de Fransman Louis Dumoulin. Afsluiten doet u in de Boerderij van Hougoumont, de laatste authentieke getuige van de veldslag vermits ze het best bewaard is gebleven voor wat betreft het uitzicht dat ze had op de dag na de veldslag.

En nu op weg voor etappe 2 van het circuit, naar het Martin’s Kasteel van het meer van Genval, voor een dag in het teken van erfgoed en wijn! 

In dit park van 227 hectare vindt u het Kasteel van La Hulpe en de Stichting Folon die meer dan 500 werken herbergt van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon.

Solvay

Dag 2

Van Waterloo naar Genval

U verlaat Waterloo en fietst naar het Gewestelijk Domein Solvay in La Hulpe, een van de mooiste wandelplekken van België. 

Uw parcours gaat verder langs de Abdij van Aywiers en de Abdij van Villers-la-Ville, een cisterciënzerabdij uit de 12e eeuw die opmerkelijk goed bewaard is gebleven. U ontdekt er ook de microbrouwerij van de ‘Hostieux Moines de l’Abbaye de Villers en Brabant’ en Villers-la-Vigne, de wijngaard naast de site.

©MTBW

Het meer van Genval

Dit artificieel meer heeft een romantisch tintje en laat u genieten van een ontspannend moment of van een leuke activiteit op het water.

De wijngaard van het Kasteel van Bousval en het Kasteel van de Prinsen de Mérode

Uw parcours brengt u nog naar een andere wijngaard van Waals-Brabant, gelegen in Bousval, en naar het Kasteel van Rixensart.

Dag 3

Van Genval naar Louvain-la-Neuve

Terug op uw stalen ros voor een tocht naar het Martin’s Louvain-la-Neuve of All Suites.

Tijdens deze dag passeert u langs Ottignies, Court St-Etienne en Walhain, een dorp dat bekend staat als geografisch centrum van België. Nadien komt u in Louvain-la-Neuve, de jongste stad van België. Hier kunt 2 belangrijke musea bezoeken: het Hergé Museum, gewijd aan de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie, en het Musée L, het grootste universitair museum van de streek met meer dan 1500 werken.

Musée Hergé
Musée L
Previous
Next
Aventure Parc
Martin's Klooster
Bar van het Martin’s Klooster
Previous
Next

Dag 4

Van Louvain-la-Neuve naar Leuven

Voor u arriveert bij het Martin’s Klooster in Leuven, doorkruist u het Bos van Lauzelle, geklasseerd Natura 2000, en het Bos van Beumont waar zich het  Aventure Parc van Wavre bevindt. Het is een park met 24 parcours in de bomen en meer dan 240 obstakels in de bomen! Het park heeft een groot aantal tokkelbanen en men kan er allerlei soorten sprongen uitvoeren. 

U fietst daarna door Vlaams-Brabant en ontdekt enkele bouwkundige parels. U arriveert in de historische stad Leuven via het Bos van Heverlee en de prachtige Parkabdij. Mis het Klein en Groot Begijnhof niet en ook de Botanische Tuin van Leuven.

De universiteit van Leuven werd gesticht in 1425 in Vlaams-Brabant. In de 20e eeuw begon de studentenbevolking zich op te splitsen in Vlamingen en Franstaligen. De aanwezigheid van Franstalige studenten en professoren zorgde voor steeds meer wrevel en in 1968 begonnen manifestaties met luidkeelse uitroepen zoals “Walen Buiten”. Als gevolg daarvan verhuisden de Franstalige faculteiten naar Ottignies-Louvain-la-Neuve waar in 1971 een totaal nieuwe stad uit de grond werd gestampt.

Dag 5

Van Leuven naar Mechelen

Het circuit gaat verder in Vlaanderen naar het Martin’s Patershof in Mechelen, bekend vanwege zijn huisvesting in een voormalige kerk.

Wist u dat de Leuvense brouwers destijds een kanaal lieten graven om de vaten bier van Leuven naar andere steden te vervoeren? U fietst vooral langs de Dijle tijdens deze etappe. Ontdek de brouwerijen uit de omgeving, maar ook de Provinciale Domeinen van Kessel-Lo en De Nekker, en de Zoo van Planckendaele

Martins Patershof
Martin's Brussels EU
Atomium
Parc du Cinquantenaire
Previous
Next

Dag 6

Van Mechelen naar Brussel

En nu richten we de steven naar de hoofdstad van Europa met als bestemming het Martin’s Brussels EU.

De route van deze dag passeert langs de Abdij van Grimbergen, de Botanische Tuin van Meise en het Kasteel van Boechout, tot de poorten van Brussel waar u even kunt halthouden aan de voet van het Atomium en verder op de Grote Markt van Brussel, door het kanaal te volgen. U komt bij het hotel via de levendige Zavel (wijk), het koninklijk paleis, het Jubelpark en de Europese wijk.

Dag 7

Van Brussel naar Tubize

We zijn beland bij de laatste etappe van het circuit en trekken langs het kanaal naar het Martin’s Red in Tubize. Een deel van de dag fietst u door bossen: het Ter Kamerenbos, het Zoniënwoud en het Bois des Bruyères in Waterloo. U doorkruist ook een stukje Pajottenland in Vlaams-Brabant, het land van het bier, de lambiek en de geuze, en u kunt er drie brouwerijen bezoeken. Verder passeert u ook het Provinciaal Domein van Huizingen en het Kasteel van Beersel

Martins Red

Martin’s hotels

Contacteer de groep Martin’s rechtstreeks om een gepersonaliseerd verblijf samen te stellen. 

Meer info

Raadpleeg het volledige fietscircuit op Martin’s Cycle Tour.