Wijnen en sterkedranken

Waals-Brabant zit in de lift!
Ontdek de wijngaarden die er worden uitgebaat, maak kennis met gepassioneerde wijnbouwers, maar proef vooral hun uitzonderlijke wijnen!

Wijngaard van 'Château de Bousval'

De ambitie van Michel Verhaeghe de Naeyer is om een kwaliteitsvolle wijn, maar vooral een streekwijn te creëren. Na een paar jaar werken kende de wijngaard zijn eerste oogst in oktober 2016. Het Kasteel van Bousval zal dus binnenkort “goed (wijn)boeren!” Een degustatie volgt nog…

Rue du Grand Arbre 23 
1470 Bousval

www.chateaudebousval.be

Domaine du Chapitre

Proef van “Le vin de Jean”, de “Rêve en bleu”, de “Notes rosées” of de “Pré en Bulles”… En ja, we hebben het wel degelijk over wijn! En als u uw degustatie wilt verderzetten, opent hoeve Le Chapitre de deuren van zijn gasthuizen.

9 rue Ferme du Chapitre,
1401 Baulers

www.chapitre.vin

Ferme d’Agbiermont

Het is in Nodebais, een dorpje in het oosten van Waals-Brabant, dat u de droge witte wijn ‘Fonds des Loups’ (Rivaner, Pinot Auxerrois) van de Ferme d’Agbiermont kunt vinden. Alles gebeurt op de boerderij: druiventeelt, oogst, bottelen en rechtstreekse verkoop. U kunt de wijn ook drinken in de Relais-Saint-Martin (Tourinnes-la-Grosse) en hij is in depot in de Ferme de la Chise (Beauvechain) en de Ferme Evrard (Nodebais).

Vieux Chemin de Namur 6
1320 Beauvechain

+32475964762

Wijngaard van Bois des Dames

Terhulpen, is de wijngaard van Bois des Dames een collectieve wijngaard met oog voor het milieu en de leefomgeving van deze prachtige vallei van “Coulant d’eau” (of Mazerine). Als alles goed gaat, zal de wijngaard in 2019 een eerste sap, en het jaar erop zijn eerste wijn produceren!

Sentier 49,
1310  La Hulpe

www.vignobleboisdesdames.be

Domaine de Mellemont

In Thorembais-Saint-Trond (Perwez) bevindt zich de grootste wijngaard van Waals-Brabant, het Domaine de Mellemont. Al meer dan 10 jaar bundelen drie buren, die vrienden werden, hun krachten om één doel te bereiken: een goede wijn van Belgische bodem produceren.
Uitdaging aanvaard en geslaagd! Hun vruchtbare samenwerking heeft het Domaine de Mellemont toegelaten verschillende ‘cuvées’ te ontwikkelen (rood, wit, Cuvée des Moines, Rosé des Béguines), maar ook mousserende wijnen met de traditionele methode (Bulles pour Lui, Bulles pour Elle, Bulles de Rosé).

Avenue Lieutenant Bigourdan 1
1360 Thorembais-les-Béguines

www.domaine-de-mellemont.com

Domaine-W

Een wijngaard die meer dan bio is! Domaine-W biedt u het volgende aan: een Brabantse boerderij, 12.000 bio wijnstokken, een unieke streek, 200 bomen en struiken, weiden in bloei, bijenkorven… Hun doel: bijeenkomen, delen, genieten, en tegelijk een uitstekende traditionele methode ontwikkelen met respect voor het milieu. De eerste flessen rijpen in de kelders en zullen exclusief voor de leden beschikbaar zijn eind 2020.

Rue Quenestine, 2
1480 Saintes

www.domaine-w.be

Villers-la-Vigne

Villers-la-Vigne is de wijngaard van de Abdij van Villers-la-Ville. Hij werd heraangelegd in de jaren 1990 en bestaat uit een vlak terrein en vier terrassen met een zuidelijk gerichte ligging, genesteld tussen eeuwenoude muren. De Confrérie du Vignoble de l’Abbaye de Villers telt meer dan 200 leden die de wijngaard in teams onderhouden en zo de oude wijngaard van de Abdij laten herleven.

De appellatie Villers-la-Vigne® groepeert vier producten die uniek zijn vanwege de kenmerken van de vinificatie en hun specifieke streek. Laat u verrassen door de Villers-la-Vigne® wit, de Villers-la-Vigne® rood, de Mistelle de Villers-la-Vigne® wit, de Marc de Villers-la-Vigne®

Rue de l’Abbaye, 55
1495 Villers-la-Ville

www.villers-la-vigne.be

Les Vins de Genval

 “Les Vins de Genval” is een collectieve en participatieve wijkwijngaard en werd aangeplant in april 2011. Het grootste deel beslaat de tuin van de Villa du Beau-Site in Genval maar hij strekt zich ook uit over de tuinen van particulieren. Het is een gezamenlijk project, dat in het teken staat van de gezelligheid. Er werden 700 wijnstokken aangeplant, verdeeld over 14 are.

Avenue des Combattants, 14
1332 Genval

vinsdegenval.wordpress.com

Domaine de Glabais

Bubbels voor het Domaine de Glabais! Om zijn landbouwactiviteiten te diversifiëren, heeft Christian 3,2 hectare beplant met 4 wijnstokvariëteiten (Chardonnay, Pinot blanc, auxerrois en Pinot noir). Hij heeft recent een veelbelovende licht mousserende wijn geproduceerd met het label Crémant de Wallonie ‘Domaine de Glabais – Prémices’. Op termijn zal een wijnkelder geïnstalleerd worden in de oude boerderij naast het perceel.

rue Wilquet Werner 16
1473 Glabais

facebook.com/domainedeglabais

Wijndomein 'Coteaux des Avelines'

Deze kleine familiewijngaard bevindt zich op nauwelijks 4 kilometer van de prachtige Abdij van Villers-la-Ville, ingekapseld in een bucolisch landschap en naast een Natura 2000 zone. In mei 2018 plantte het domein ‘Coteaux des Avelines’ zijn eerste wijnstokken.

Deze enthousiaste wijnbouwers verzorgen resistente wijnstokvariëteiten die een doordachte en duurzame wijnbouw garanderen en zo snel mogelijk toelaten over te schakelen op biologische wijnbouw. Zij zijn ongeduldig om u de vruchten van hun werk te laten proeven en de eerste wijnoogst wordt verwacht in de herfst van 2020!

Rue de la Taille Loquet, 40
1495 Sart-Dames-Avelines

facebook.com/coteauxdesavelines/

Domein Beekborne

Helemaal in het oosten van onze mooie provincie bevindt zich het domein Beekborne, in het buurtschap Vîs Tchapias in Neerheylissem.  De wijngaarden ‘Poupouye’, ‘Les Garennes’ en ‘Bosquet Jadoul’ delen samen een mooie zuidelijk gericht helling. Een vierde perceel ligt enkele kilometers verder, in Vlaams-Brabant. 4 unieke ‘terroirs’, een manuele verwerking en een traditionele vinificatie zorgen voor streekwijnen van zeer hoge kwaliteit. Het koppel wijnbouwers wil een echte volbloed Belgische wijn te producen! De wijnen van dit domein worden enkel op reservering gecommercialiseerd.

Rue Beekborne 6
1357 Neerheylissem

www.beekborne.be

Wijngaarden maar ook streeklikeuren
en heerlijke sterkedranken…

'Abbesse' de Nivelles

De likeur ‘Abbesse’ van Nivelles heeft een suikersmaak en is verwant met de benedictine. Op het einde van de 20ste eeuw werd de likeur in de kijker geplaatst. Beschikbaar bij de ambachtelijke producent Vandeweyer.

1400 Nivelles

+3267213214

'Nutts Original'

Ontdek ‘Nutts Original‘, een likeur met de smaak van hazelnoten (35°). Dit zacht en fijn drankje is een originele creatie van Pascal Lenoir uit Genappe. Proef het met ijs, als cocktail of gebruik in uw verfijnde gerechten.

Chaussée de Charleroi, 5
1470 Genappe

www.nuttsoriginal.be

Les Apéros de Philomène

In een prachtige hoeve die dateert uit 1707 biedt de stokerij voor traditionele likeuren “Les Apéros de Philomène” een ruime keuze aan aperitieven op basis van planten, wijnen met vruchten en een dertigtal soorten peket en andere lokale producten. De “Apéros de Philomène” worden met de hand gemaakt volgens natuurlijke methodes en ze zijn al twee decennia lang een genot voor duizenden consumenten.

Chaussée de Bruxelles 60
1472 Vieux-Genappe

lesaperosdephilomene.be

ApéReiff

De fruitsappen en -wijnen “ApéReiff”  worden geproduceerd in Rebecq. Bij ApéReiff ontdekt u tal van smaken: appel, groene citroen, rabarber, aardbei-rabarber, cassis, framboos, wilde kers, noot, vlierbloem… Iedereen vindt hier zijn gading! En bovendien is de vinificatie volledig natuurlijk, zonder toevoeging van aroma’s of kleurstoffen! Proef gretig, maar met mate…

Rue de Saintes 42
1430 Quenast

facebook.com/ApéReiff

Gin en Whisky
van Waterloo

Sinds kort is er een microdistilleerderij gevestigd in de Mont-Saint-Jean boerderij. Op deze historische, karaktervolle en authentieke plaats start nu een oude traditie, namelijk de fabricatie van kwaliteitsvolle Gin en Whisky. Er bestond vroeger al een distilleerderij want het is een efficiënte manier om bieren waarvan de houdbaarheid vervallen is, te transformeren. Het Waterloo bier vormt de basis van de Gin en Whisky van Waterloo. Het enige verschil is dat het whiskydistillaat ongewijzigd blijft terwijl men verschillende specerijen en planten toevoegt tijdens het fabricatieproces van de Gin om de smaak te verbeteren. De Whisky zal beschikbaar zijn in 2020.

Chaussée de Charleroi, 591
1410 Waterloo

fermedemontsaintjean.be/micro-distillerie/

'Apéros de chez nous'

Het is in Ramillies, in het oosten van Waals-Brabant, dat deze fruitwijnen, siropen en allerlei sappen worden geproduceerd. Bij “Apéros de chez nous”, is er voor elk wat wils: appelen, rabarber, frambozen, braambessen, kersen, peren en zelfs … paardenbloemen! Er zijn ook heel wat wijnen of sappen die u kunt proeven! Met mate uiteraard …

Avenue des Déportés, 84
1367 Ramillies

www.lesaperosdecheznous.be