De specialiteiten van Waals-Brabant

Ontdek alle gastronomische specialiteiten van Waals-Brabant, van voor- tot nagerecht!

Bâton de Saint-Bernard, Vête Trëpe of Tarte au crastofé als aperitiefhapje?

Men vertelt dat Sint-Bernardus in de middeleeuwen in Villers-la-Ville is gepasseerd om de locatie van de toekomstige abdij te markeren met een klop van zijn staf. En die werd nadien een eik.

Vandaag wordt die staf, de Bâton de Saint-Bernard, gesymboliseerd door een worst van zuiver varkensvlees, licht gerookt en met toevoeging van hazelnoten en lokaal bier.

De Vête Trëpe of groene pens van Or is een uitgekiende mengeling van vers vlees en boerenkool. De originaliteit en de smaak zijn te danken aan een oordeelkundige dosering van kruiden en specerijen die tot vandaag geheim worden gehouden. Deze pens kunt u warm of koud eten.

De Tarte au crastofé is een specialiteit van Ittre, in het westen van Waals-Brabant. Het is een hartige taart met vette kaas (de crastofé) die men warm eet, bedekt met een laagje gezouten boter.

Porc de Piétrain
Folx-les-Caves
Previous
Next

Paddenstoelen van Folx-les-Caves of Piétrain-noot voor een heerlijk voorgerecht

Het varken van het ras Piétrain, ook ras van de vier hammen genoemd, is bekend in de hele wereld! Het is de Confrérie de l’Ordre du Cochon Piétrain die het oude recept van de ‘Noix de Piétrain’, de ham met 7 kruiden en zeezout, nieuw leven heeft ingeblazen.
De paddenstoelen van Folx-les-Caves, emblematisch voor dit dorpje in Waals-Brabant, eet men samen met een mengeling op basis van gekookte ham, paddenstoelenvoeten, sjalotten, peterselie en knoflook, die men bedekt met paneermeel en in de oven plaatst. Kan men koud of warm eten.

Als hoofdgerecht, een tarte al d’jote, een double de Nivelles of de Hatches van Grez-Doiceau?

De reputatie van de Târte al Djote van Nivelles hoeft niet meer gemaakt. Deze lekkere hartige taart wordt bereid met de onmisbare bètchèye (gefermenteerde kaas op basis van afgeroomde koemelk) en snijbieten, maar ook met eieren, gehakte peterselie, kleine groene uitjes en boter.

Het eetritueel bestaat erin de nog warme taart te doorprikken met een vork en er een grote klomp gezouten boter op te leggen.

Minder bekend dan de Târte al Djote is de double de Nivelles, nochtans de tweede specialiteit van de stad. Ze bestaat uit twee boekweitpannenkoeken met daartussen een vette gekruide kaas: de bètchéye. Moet u absoluut proberen!

De Hatches is een oude specialiteit van Grez-Doiceau, bestaande uit de oren, hart en tong van een varken. De verschillende stukjes worden gekookt in zout water, in blokjes gesneden en bereid met rozijnen, gedroogde pruimen en gelei van rode aalbessen. Het mengsel moet op een zacht vuurtje stoven gedurende ongeveer 2.30 uur.

Târte al Djote
Hatches
Previous
Next
Blanke Doreye Jodoigne © www.beertourism.be (3)

En om af te sluiten een stukje taart natuurlijk...

Geniet in het westen van Waals-Brabant van de Blanke dorèye van Jodoigne. Deze taart bestaat uit een heerlijke mengeling van kwark, eieren, suiker, puddingpoeder en amandelen op een bodem van gistdeeg. Een variante wordt geflambeerd met calvados en die noemt men de Tarte du Grand Bailli.

In Wavre is het de tarte au stofé die in de kijker staat. ‘Stofé’ betekent kwark in het Waals en het is het voornaamste ingrediënt van deze verse taart met amandelkoekjes en fijngestampte bittere amandelen op een bedje van Reinette appels. En lekkernij om de vingers bij af te likken.

Previous
Next
Vi Paurin (Rixensart)_

Ook Rixensart heeft zijn emblematische taart: de Vi Paurin. Deze appeltaart is smeuïg, goed voorzien van banketbakkersroom, mee op smaak gebracht met rozijnen die geweekt werden in rum en krokante amandelen.

De tarte au sucre brun of taart met bruine suiker is een specialiteit uit de streek van Waterloo, die nieuw leven werd ingeblazen door de Confrérie des Maitres Paveûs, Scribeux et Mougneux de Tarte au Sucre de Waterloo. Een basis van gistdeeg, bruine suiker, eieren, melk en boter: een lekkernij die men warm of koud kan eten.

Tarte au sucre brun
tarte du Lothier

De tarte du Lothier, een specialiteit van Genappe, bestaat uit een basis van gistdeeg, eieren, suiker, griesmeel met fijngemalen bittere amandelen, dat alles op een bedje van abrikozenjam. Een lichtelijk zure lekkernij die men eet vergezeld van Lothier bier!

Voor de biscuits komen we terecht bij de Canestia de Nivelles, vroeger ‘Bonbon de Nivelles’ genoemd. Het is een licht gesuikerde biscuit die in de 7e eeuw voorbehouden was voor de voorname gasten van Gertrude. Ze zijn verwant met de mastel of koek van Dinant. De Canestia is bereid op basis van gemengd meel en kandijsuiker. Hij wordt gepromoot door de Dames van de Consoeurie des Secrets de Dame Gertrude.

Consoeurie des Secrets de Dame Gertrude © Cheryse (1)

 
Smaakelijk eten !