De specialiteiten van Waals-Brabant

Ontdek alle gastronomische specialiteiten van Waals-Brabant, van voor- tot nagerecht!

Bâton de Saint-Bernard, Vête Trëpe of Tarte au crastofé als aperitiefhapje?

Men vertelt dat Sint-Bernardus in de middeleeuwen in Villers-la-Ville is gepasseerd om de locatie van de toekomstige abdij te markeren met een klop van zijn staf. En die werd nadien een eik.

Vandaag wordt die staf, de Bâton de Saint-Bernard, gesymboliseerd door een worst van zuiver varkensvlees, licht gerookt en met toevoeging van hazelnoten en lokaal bier.

Verkooppunten

 • Boucherie Courtain
  Rue Arsène Tournay, 40 – Villers la Ville
 • Boucherie Berwart
  Avenue Fernand Charlot, 42 – Jodoigne

De Vête Trëpe of groene pens van Or is een uitgekiende mengeling van vers vlees en boerenkool. De originaliteit en de smaak zijn te danken aan een oordeelkundige dosering van kruiden en specerijen die tot vandaag geheim worden gehouden. Deze pens kunt u warm of koud eten.

Verkooppunten

 • Boucherie artisanale Calbert
  Rue de la Station, 57 – Orp-le-Grand
 • La Corbeille
  Rue Soldat Virgile ovart, 9 – Orp-le-Grand

De Tarte au crastofé is een specialiteit van Ittre, in het westen van Waals-Brabant. Het is een hartige taart met vette kaas (de crastofé) die men warm eet, bedekt met een laagje gezouten boter.

Verkooppunt

Four Banal
Quartier du Tram in Virginal
Op de eerste donderdag van de maand : van 14u tot 18u

Porc de Piétrain
Noix de Piétrain
Folx-les-Caves
Previous
Next

De paddenstoelen van Folx-les-Caves, emblematisch voor dit dorpje in Waals-Brabant, eet men samen met een mengeling op basis van gekookte ham, paddenstoelenvoeten, sjalotten, peterselie en knoflook, die men bedekt met paneermeel en in de oven plaatst. Kan men koud of warm eten.

Paddenstoelen van Folx-les-Caves of Piétrain-noot voor een heerlijk voorgerecht

Het varken van het ras Piétrain, ook ras van de vier hammen genoemd, is bekend in de hele wereld! Het is de Confrérie de l’Ordre du Cochon Piétrain die het oude recept van de ‘Noix de Piétrain’, de ham met 7 kruiden en zeezout, nieuw leven heeft ingeblazen.

Verkooppunten

 • Boucherie Berwart
  Avenue Fernand Charlot, 42 – Jodoigne
 • Boucherie Pierre
  Place de la Victoire, 1 – Jodoigne
 • La Corbeille
  Rue Soldat Virgile ovart, 9 – Orp-le-Grand
 • Boucherie Calbert
  Rue de la Station, 57 – Orp-Jauche

Als hoofdgerecht, een tarte al d’jote, een double de Nivelles of de Hatches van Grez-Doiceau?

De reputatie van de Târte al Djote van Nivelles hoeft niet meer gemaakt. Deze lekkere hartige taart wordt bereid met de onmisbare bètchèye (gefermenteerde kaas op basis van afgeroomde koemelk) en snijbieten, maar ook met eieren, gehakte peterselie, kleine groene uitjes en boter.

Het eetritueel bestaat erin de nog warme taart te doorprikken met een vork en er een grote klomp gezouten boter op te leggen.

Verkooppunten

 • Taverne-Restaurant l’Union
 • Taverne-Restaurant au Duc de Brabant
 • Boulangerie-pâtisserie Maison Jacquet
  Rue Sainte-Anne, 1 – Nivelles
 • Boulangerie Le Chant du Pain
  Rue du Géant, 1 – Nivelles
 • Le Bar à Djotes
  Rue de Bruxelles, 4 – Nivelles
 • Emeraude Saja
  Avenue de la Gare, 7a – Baulers

Minder bekend dan de Târte al Djote is de double de Nivelles, nochtans de tweede specialiteit van de stad. Ze bestaat uit twee boekweitpannenkoeken met daartussen een vette gekruide kaas: de bètchéye. Moet u absoluut proberen!
Verkooppunten: Boulangerie-Pâtisserie Au P’tit Boulanger, Restaurant L’Union of Au Duc de Brabant.

Târte al Djote
Hatches
Previous
Next

De Hatches is een oude specialiteit van Grez-Doiceau, bestaande uit de oren, hart en tong van een varken. De verschillende stukjes worden gekookt in zout water, in blokjes gesneden en bereid met rozijnen, gedroogde pruimen en gelei van rode aalbessen. Het mengsel moet op een zacht vuurtje stoven gedurende ongeveer 2.30 uur.

En om af te sluiten een stukje taart natuurlijk...

Blanke Doreye Jodoigne © www.beertourism.be (3)

Geniet in het westen van Waals-Brabant van de Blanke dorèye van Jodoigne. Deze taart bestaat uit een heerlijke mengeling van kwark, eieren, suiker, puddingpoeder en amandelen op een bodem van gistdeeg. Een variante wordt geflambeerd met calvados en die noemt men de Tarte du Grand Bailli.

Verkooppunt 

Boulangerie Le Bosquet
Rue du Bosquet, 17 – Jodoigne

In Wavre is het de tarte au stofé die in de kijker staat. ‘Stofé’ betekent kwark in het Waals en het is het voornaamste ingrediënt van deze verse taart met amandelkoekjes en fijngestampte bittere amandelen op een bedje van Reinette appels. En lekkernij om de vingers bij af te likken.

Verkooppunten

 • Boulangerie-pâtisserie Demaret
  Rue des brasseries, 24 – Wavre
 • Boulangerie-pâtissierie Mohimont
  Rue Charles Jaumotte, 36 – Wavre
Previous
Next

Ook Rixensart heeft zijn emblematische taart: de Vi Paurin. Deze appeltaart is smeuïg, goed voorzien van banketbakkersroom, mee op smaak gebracht met rozijnen die geweekt werden in rum en krokante amandelen.

Verkooppunten

 • Boulangerie Kirsch
  Place communale, 54 – Genval
 • Boulangeries-pâtisseries Demaret

De tarte au sucre brun of taart met bruine suiker is een specialiteit uit de streek van Waterloo, die nieuw leven werd ingeblazen door de Confrérie des Maitres Paveûs, Scribeux et Mougneux de Tarte au Sucre de Waterloo. Een basis van gistdeeg, bruine suiker, eieren, melk en boter: een lekkernij die men warm of koud kan eten.

Verkooppunt

Boulangerie-pâtisserie Lonbois
Drève Richelle 158/A – Waterloo

tarte du Lothier

De tarte du Lothier, een specialiteit van Genappe, bestaat uit een basis van gistdeeg, eieren, suiker, griesmeel met fijngemalen bittere amandelen, dat alles op een bedje van abrikozenjam. Een lichtelijk zure lekkernij die men eet vergezeld van Lothier bier!

Verkooppunten

Bakkerijen in Genappe

Voor de biscuits komen we terecht bij de Canestia de Nivelles, vroeger ‘Bonbon de Nivelles’ genoemd. Het is een licht gesuikerde biscuit die in de 7e eeuw voorbehouden was voor de voorname gasten van Gertrude. Ze zijn verwant met de mastel of koek van Dinant. De Canestia is bereid op basis van gemengd meel en kandijsuiker. Hij wordt gepromoot door de Dames van de Consoeurie des Secrets de Dame Gertrude.

Verkooppunten

 • L’entrepôt Lilo
  Rue de Saintes, 15 à Nivelles
 • La Conciergerie 
  Rue du Pont Gotissart, 6 à Nivelles
 • Aux Délices de Magguy 
  Rue de Saintes, 7 à Nivelles
Consoeurie des Secrets de Dame Gertrude © Cheryse (1)

 
Smaakelijk eten !