Klik hier om de bestemming te verkennen !
Bâton de Saint-Bernard, Vête Trëpe of Tarte au crastofé als aperitiefhapje?
Men vertelt dat Sint-Bernardus in de middeleeuwen in Villers-la-Ville is gepasseerd om de locatie van de toekomstige abdij te markeren met een klop van zijn staf. En die werd nadien een eik.
Vandaag wordt die staf, de Bâton de Saint-Bernard, gesymboliseerd door een worst van zuiver varkensvlees, licht gerookt en met toevoeging van hazelnoten en lokaal bier.
Verkooppunten
- Boucherie Courtain
Rue Arsène Tournay, 40 – Villers la Ville - Boucherie Berwart
Avenue Fernand Charlot, 42 – Jodoigne
De Vête Trëpe of groene pens van Or is een uitgekiende mengeling van vers vlees en boerenkool. De originaliteit en de smaak zijn te danken aan een oordeelkundige dosering van kruiden en specerijen die tot vandaag geheim worden gehouden. Deze pens kunt u warm of koud eten.
Verkooppunten
- Boucherie artisanale Calbert
Rue de la Station, 57 – Orp-le-Grand - La Corbeille
Rue Soldat Virgile ovart, 9 – Orp-le-Grand
De Tarte au crastofé is een specialiteit van Ittre, in het westen van Waals-Brabant. Het is een hartige taart met vette kaas (de crastofé) die men warm eet, bedekt met een laagje gezouten boter.
Verkooppunt
Four Banal
Quartier du Tram in Virginal
Op de eerste donderdag van de maand : van 14u tot 18u
Porc de Piétrain
Noix de Piétrain
Folx-les-Caves
Previous slide
Next slide
De paddenstoelen van Folx-les-Caves, emblematisch voor dit dorpje in Waals-Brabant, eet men samen met een mengeling op basis van gekookte ham, paddenstoelenvoeten, sjalotten, peterselie en knoflook, die men bedekt met paneermeel en in de oven plaatst. Kan men koud of warm eten.
Paddenstoelen van Folx-les-Caves of Piétrain-noot voor een heerlijk voorgerecht
Het varken van het ras Piétrain, ook ras van de vier hammen genoemd, is bekend in de hele wereld! Het is de Confrérie de l’Ordre du Cochon Piétrain die het oude recept van de ‘Noix de Piétrain’, de ham met 7 kruiden en zeezout, nieuw leven heeft ingeblazen.
Verkooppunten
- Boucherie Berwart
Avenue Fernand Charlot, 42 – Jodoigne - Boucherie Pierre
Place de la Victoire, 1 – Jodoigne - La Corbeille
Rue Soldat Virgile ovart, 9 – Orp-le-Grand - Boucherie Calbert
Rue de la Station, 57 – Orp-Jauche
Als hoofdgerecht, een tarte al d’jote, een double de Nivelles of de Hatches van Grez-Doiceau?
De reputatie van de Târte al Djote van Nivelles hoeft niet meer gemaakt. Deze lekkere hartige taart wordt bereid met de onmisbare bètchèye (gefermenteerde kaas op basis van afgeroomde koemelk) en snijbieten, maar ook met eieren, gehakte peterselie, kleine groene uitjes en boter.
Het eetritueel bestaat erin de nog warme taart te doorprikken met een vork en er een grote klomp gezouten boter op te leggen.
Verkooppunten
- Taverne-Restaurant l’Union
- Taverne-Restaurant au Duc de Brabant
- Boulangerie-pâtisserie Maison Jacquet
Rue Sainte-Anne, 1 – Nivelles - Boulangerie Le Chant du Pain
Rue du Géant, 1 – Nivelles - Le Bar à Djotes
Rue de Bruxelles, 4 – Nivelles - Emeraude Saja
Avenue de la Gare, 7a – Baulers
Minder bekend dan de Târte al Djote is de double de Nivelles, nochtans de tweede specialiteit van de stad. Ze bestaat uit twee boekweitpannenkoeken met daartussen een vette gekruide kaas: de bètchéye. Moet u absoluut proberen!
Verkooppunten: Boulangerie-Pâtisserie Au P’tit Boulanger, Restaurant L’Union of Au Duc de Brabant.
Târte al Djote
Hatches
Previous slide
Next slide
De Hatches is een oude specialiteit van Grez-Doiceau, bestaande uit de oren, hart en tong van een varken. De verschillende stukjes worden gekookt in zout water, in blokjes gesneden en bereid met rozijnen, gedroogde pruimen en gelei van rode aalbessen. Het mengsel moet op een zacht vuurtje stoven gedurende ongeveer 2.30 uur.
En om af te sluiten een stukje taart natuurlijk...

Geniet in het westen van Waals-Brabant van de Blanke dorèye van Jodoigne. Deze taart bestaat uit een heerlijke mengeling van kwark, eieren, suiker, puddingpoeder en amandelen op een bodem van gistdeeg. Een variante wordt geflambeerd met calvados en die noemt men de Tarte du Grand Bailli.
Verkooppunt
Boulangerie Le Bosquet
Rue du Bosquet, 17 – Jodoigne
In Wavre is het de tarte au stofé die in de kijker staat. ‘Stofé’ betekent kwark in het Waals en het is het voornaamste ingrediënt van deze verse taart met amandelkoekjes en fijngestampte bittere amandelen op een bedje van Reinette appels. En lekkernij om de vingers bij af te likken.
Verkooppunten
- Boulangerie-pâtisserie Demaret
Rue des brasseries, 24 – Wavre - Boulangerie-pâtissierie Mohimont
Rue Charles Jaumotte, 36 – Wavre
Previous slide
Next slide

Ook Rixensart heeft zijn emblematische taart: de Vi Paurin. Deze appeltaart is smeuïg, goed voorzien van banketbakkersroom, mee op smaak gebracht met rozijnen die geweekt werden in rum en krokante amandelen.
Verkooppunten
- Boulangerie Kirsch
Place communale, 54 – Genval - Boulangeries-pâtisseries Demaret
De tarte au sucre brun of taart met bruine suiker is een specialiteit uit de streek van Waterloo, die nieuw leven werd ingeblazen door de Confrérie des Maitres Paveûs, Scribeux et Mougneux de Tarte au Sucre de Waterloo. Een basis van gistdeeg, bruine suiker, eieren, melk en boter: een lekkernij die men warm of koud kan eten.
Verkooppunt
Boulangerie-pâtisserie Lonbois
Drève Richelle 158/A – Waterloo


De tarte du Lothier, een specialiteit van Genappe, bestaat uit een basis van gistdeeg, eieren, suiker, griesmeel met fijngemalen bittere amandelen, dat alles op een bedje van abrikozenjam. Een lichtelijk zure lekkernij die men eet vergezeld van Lothier bier!
Verkooppunten
Bakkerijen in Genappe
Voor de biscuits komen we terecht bij de Canestia de Nivelles, vroeger ‘Bonbon de Nivelles’ genoemd. Het is een licht gesuikerde biscuit die in de 7e eeuw voorbehouden was voor de voorname gasten van Gertrude. Ze zijn verwant met de mastel of koek van Dinant. De Canestia is bereid op basis van gemengd meel en kandijsuiker. Hij wordt gepromoot door de Dames van de Consoeurie des Secrets de Dame Gertrude.
Verkooppunten
- L’entrepôt Lilo
Rue de Saintes, 15 à Nivelles - La Conciergerie
Rue du Pont Gotissart, 6 à Nivelles - Aux Délices de Magguy
Rue de Saintes, 7 à Nivelles

Smaakelijk eten !