Napoleonroute

Herbeleef de geschiedenis tijdens een tweedaagse escapade in de voetsporen van Napoleon in de omgeving van Waterloo.

Dag 1

In de voetsporen van Napoleon...

Om met deze ervaring van start te gaan, stellen wij voor om een duik in de geschiedenis te nemen in het Memoriaal van Waterloo 1815. Deze herinnering aan de veldslag van 18 juni 1815 is een must voor bezoekers in Waals-Brabant. Reken op 1/2 dag bezoek aan het geheel van de site.

De site van het Memoriaal 1815 omvat 4 unieke plaatsen op het slagveld.

Laat ons 2 meter onder de grond beginnen…
Het Museum van het Memoriaal 1815, ingegraven aan de voet van de Heuvel met de Leeuw, belicht de geschiedenis van de veldslag voor, tijdens en na de gevechten. Voorzien van een audiogids kiest u uw eigen personage en duikt u de geschiedenis in. Soldaten op ware grootte nemen u mee naar de gevechten.

Indien u tijdens uw bezoek de begeleiding wenst van een gepassioneerde gids, doe dan beroep op Guides 1815! U kunt kiezen uit een van hun topbezoeken of een gepersonaliseerd bezoek vragen, en dat in tal van talen!

inspiration-jour-1-contenu

Mis nadien de film in 4D niet, daarbij komt u terecht in het hart van de actie. Opgelet groot en klein, rillingen verzekerd!

inspiration-jour-1

Goed om weten

Wilt u een allesomvattende ervaring beleven, schaf u dan de PASS 1815 aan. Die geeft u toegang tot de 7 attracties van de veldslag aan verlaagde prijzen. Deze Pass blijft 1 jaar geldig. Hebt u onvoldoende tijd om alles op 1 dag te bezoeken, dan kan u gerust nog eens terugkeren.
Wilt u alles tot 1 dag beperken, koop dan de Memoriaal combinatie die u toegang geeft tot de attracties die gelegen zijn op de site van het Memoriaal van Waterloo 1815.

Na uw bezoek neemt u de tunnel die leidt naar het Panorama. Daar ontdekt u een enorm fresco uit 1912, dat een van de sleutelmomenten van de veldslag voorstelt.

inspiration-bandeau-contenu

Memoriaal van Waterloo 1815

Route du Lion 1815
1420 Braine-l’Alleud
www.waterloo1815.be

Men spreekt meestal van de ‘Leeuw van Waterloo’, maar opgelet! De Leeuw en het Memoriaal van Waterloo 1815 bevinden zich in de gemeente Braine-l’Alleud. Wilt u dus op goede voet blijven met de inwoners (die doorgaans heel vriendelijk zijn), vergeet dan niet dat het de Leeuw is “waarvan men zegt dat hij in Waterloo staat.” 😉

inspiration-s15-contenu

Laat ons iets sportief doen na deze bezoeken!

Wel ja, wilt u van het unieke uitzicht op het slagveld genieten op de top van de beroemde Heuvel met de Leeuw, dan moet je dat verdienen. Klaar om de 226 treden te beklimmen? Ga de uitdaging aan!

inspiration-s15-contenu-2

Na de inspanning, de ontspanning!

Ontdek aan de voet van de Heuvel met de Leeuw twee nieuwe restaurants gericht op de wereld van de Slag van Waterloo. In een chique en verfijnde sfeer kunt u van seizoengerechten genieten in het Bivouac de l’Empereur. U bent eerder voor het type brasserie? Kies dan voor de Wellington waar men lekkere Belgische gerechten serveert. Er liggen nog meer restaurants in de nabijheid van het Memoriaal van Waterloo 1815, zoals Le Boucher du Maximus voor liefhebbers van vlees. 

Trieste vlakte? Helemaal niet!

We gaan verder met onze ontdekking van het Memoriaal van Waterloo 1815. Om naar de laatste attractie te gaan op de site van het slagveld, stapt u in een koets die vertrekt aan de voet van de Heuvel met de Leeuw. Bestemming: de Ferme d’Hougoumont!

Zoals u ziet is er niet enkel een museum… er zijn ook tal van animaties
Praat met de grenadiers, leer het kanon manipuleren, zie hoe de korporaal orders geeft aan de soldaten… U wordt volledig ondergedompeld in het leven van de toenmalige soldaten! Ontdek ook de pedagogische boerderij met haar 22 dieren.
Denk eraan de openingsuren te controleren op de website van het Memoriaal.

Gaan we verder met een tocht?

Volg nu de sporen van de Hertog van Wellington of van het keizerlijk leger van Napoleon, te voet of met de fiets en ontdek op dit parcours van 14 km de historische plaatsen en monumenten van een veldslag die het lot van Europa heeft bepaald: de Ferme de la Haie Sainte, de Victor Hugo zuil, het Gordon Monument en nog verschillende andere. 

Reken op 3 u wandelen of 1 u fietsen.

1815 tocht

Het roadbook voor deze tocht en twee andere lussen, één via het knooppuntennetwerk en een andere fietslus, zijn te koop voor € 2,50 bij Waterloo Tourisme of op onze Cirkwi rekening.

Waterloo Tourisme

Chaussée de Bruxelles 218
1410 Waterloo
www.waterloo-tourisme.com

De tocht passeert ook bij het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon, gelegen in Vieux-Genappe. Het was in deze oude boerderij dat Napoleon zijn strategie en strijdplan uitdacht. Volg Napoleon, zijn officieren, adjudanten en chirurgen tijdens de uren die voorafgingen aan de veldslag.

Laatste Hoofdkwartier van Napoleon

Chaussée de Bruxelles, 66
1472 Vieux-Genappe
www.dernier-qg-napoleon.be

Een museum voor kinderen!

De kinderen zullen blij zijn: zij mogen alles aanraken en manipuleren, spelen, vragen stellen, zich laten horen, observeren, testen, delen, leren, niet alles begrijpen en vooral…. ZICH AMUSEREN!

Het is tijd om even te rusten. Na een dag beladen met geschiedenis, kunt u de ervaring verlengen in de gîte of de gastenkamer La Bâchée. Gite La Bâchée / Chambre d’hôtes La Bâchée

Kiest u liever voor een hotel, dan adviseren wij Le Côté Vert à Waterloo.

Gite de la Bâchée

Gîte en gastenkamer La Bâchée

Rue de la Bachée, 72
1380 Lasne
+32 (0)2 633 17 33

Meer info

Dit streeklogies is ondergebracht in de bijgebouwen van een Brabantse boerderij uit 1721. Het heeft ook de labels Clé verte (Green Key keurmerk) en Fiets Welkom.

La bâchée

Hotel Le Côté vert

Breng een aangenaam verblijf door in dit viersterrenhotel in het hart van een schitterende tuin.

Het hotel beschikt over 47 ruime, luchtige en comfortabele kamers, een fitnessruimte en een bistronomie-restaurant.

Meer info

Dag 2

...en van Wellington

Nadat u de Slag van Waterloo hebt gezien door de ogen van Napoleon, wat denkt u van een andere invalshoek?
Wij stellen voor om nu de lotgevallen van de geallieerden onder de loep te nemen, met de Hertog van Wellington.

Afspraak in het Wellington Museum in het centrum van Waterloo. Het was in deze oude Brabantse herberg dat de Hertog van Wellington zijn hoofdkwartier vestigde. Herbeleef in zijn gezelschap de dag van de overwinning!

Reken op een bezoekduur van ongeveer 2 uur.

Kleine anekdote

De avond zelf van de veldslag stelde de Hertog van Wellington in Waterloo zijn overwinningsrapport op en dat werd op 22 juni 1815 gepubliceerd in de Britse krant ‘The Times’. Het is door dat rapport dat de veldslag vandaag bekend staat als de ‘Slag van Waterloo’.

Wellington Museum

Chaussée de Bruxelles, 147
1410 Waterloo
www.museewellington.be

Hoe verliep het aan de kant van de geallieerden?

In de Ferme de Mont-Saint-Jean zult u het Hospitaal van de Engelsen ontdekken. Op 15 juni 1815 besliste de Hertog van Wellington om er zijn veldhospitaal in te richten. Tijdens en na de veldslag van Waterloo werden daar bijna 6.000 soldaten verzorgd.
Met een bezoek aan een permanente tentoonstelling ‘De keerzijde van de medaille’, ontdekt u het werk van de chirurgen in oorlogstijd, de instrumenten die ze gebruikten… indrukwekkende ervaringen voor onze tijd!

De Boerderij van Mont-Saint-Jean bevat heel wat schatten! Schatten met soms een goudgele kleur en vaak met een aroma van hop. Ziet u waar we heen willen?
Inderdaad, het gaat hier om onze Belgische vakkennis die aan bod komt. In de microbrouwerij kunt u heerlijke bieren proeven waaronder het bier van Waterloo, of ‘The Beer of Bravery’.
Sinds kort heeft de boerderij ook een microdistilleerderij waar men de Gin en Whisky van Waterloo produceert.

Al naargelang uw wensen, reken op +/- 1.30 u voor het bezoek aan het museum en 1/2 dag voor het bezoek aan alle installaties ter plaatse (met proeverijmoment).

image-contenu-inspiration

Boerderij van 
Mont-Saint-Jean

Chaussée de Charleroi 591
1410 Waterloo
www.fermedemontsaintjean.be

Vergeet niet de microbrouwerij te bezoeken: er zijn rondleidingen gevolgd door proeverijen!

Een paar zoetigheden?

Iets zoet om dit circuit af te sluiten? Dan raden we aan om een bezoekje te brengen aan M-Joy Cupcakes. U ervaart er de nostalgie van de lekkernijen uit uw jonge jaren, maar ook van de jaren 1950 met een Amerikaanse ‘very girly’ decoratie. Wat zal u kiezen: een brownie of een Choco Coco Loco cupcake? Laat u verleiden!

M-Joy Cupcakes

Rue François Libert 19A
1410 Waterloo
www.mjoycupcakes.com

Andere oorlog, andere herinneringen

Onze geschiedenis had ook te lijden van de grote internationale conflicten, het ene al gruwelijker dan het andere, zoals de Tweede Wereldoorlog. Om deze periodes niet te vergeten en met de hoop dat we ze niet opnieuw zullen beleven, kunt u in Waals-Brabant enkele musea vinden die de herinnering levendig houden.

Het Musée du Souvenir 40-45, ondergebracht in een familieboerderij in Perwez, belicht de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in onze streek. Zowel de invasie van 1940 als de bezetting en de bevrijding komen aan bod. Duizenden voorwerpen en een veertigtal mannequins illustreren het materiaal dat destijds werd gebruikt. Het museum spant zich in om de expositie een pedagogisch karakter te geven. De interessante verhalen die er verteld worden, laten toe deze woelige periode beter te begrijpen.

Musée du Souvenir 40-45

rue d’Orbais, 2
1360 Malèves-Sainte-Marie-Wastines
www.museedusouvenir.be

Een partijtje geocache?

Op twee kilometer van het Musée du Souvenir, voor de kerk van Saint-Lambert in Orbais, troont een indrukwekkend kanon. Het werd in 2006 aangeboden aan Perwez door het Koninklijk Legermuseum. Het historische stuk herdenkt de Belgische militairen in het Britse leger, die deelnamen aan de campagnes van 1944-1945, onder leiding van majoor Jean-Baptiste Piron. Met vertrek aan de kerk kunt u een geocaching parcours van 6 km volgen dat u toelaat Orbais te ontdekken, een van de mooiste dorpen van de gemeente Perwez. Vind hier de tocht van de Brigade Piron.

Wat is geocaching? 

Het is een pistespel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of smartphone met deze functie om ergens een zogenoemde cache te vinden. Noem het een schattenjacht van de moderne tijden! Het doel is caches te vinden die verstopt zijn langs het parcours. Die bevatten een gulden boek waarin iedereen zijn passage noteert, naast ‘schatten’ zoals een sleutelhanger, een klein autootje, een figuurtje of een voorwerp van dien aard. Het doel is niet zozeer de schat binnenhalen, maar plezier scheppen in het zoeken, commentaren te leveren en zelfs foto’s te plaatsen op Internet. Aan u om te spelen!

Een beetje honger?

Na deze leuke wandeling hebt u misschien zin in een burger of een Belgisch gerechtje? Afspraak bij Pépé Café, in een gezellige sfeer. 

Neemt u een biscuitje als dessert? 

Ontdek in Thorembais de enige Biscuiterie van Waals-Brabant. Marsepein, rotsjes, zandkoekjes, cakejes, meringue… Krijgt u het water in de mond? Wij ook! Bovendien zal biscuitmaker John u met plezier vertellen over zijn geschiedenis en passie. 

Laat ons verdergaan met onze plicht tot herinneren

Attention, imminent take-off towards Beauvechain. Do you copy?

De First Wing in Beauvechain is een museum dat de bezoekers wijst op de bijdrage van de Belgische Luchtmacht aan de NATO, voor het behoud van de vrede in Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de basis werd gebruikt door de Duitse Luftwaffe en daarna door de geallieerden. Het was ook op de basis van Beauvechain dat de Belgische Luchtmacht werd opgericht in 1946. Dat geeft deze plek ‘een ‘bijzondere plaats’ in de geschiedenis van België.

first wing (22)
first wing musée

Wist u dit?

De KW-lijn was een Belgische lijn met antitankversperringen tussen Koningshooikt en Wavre (vandaar de naam KW), die in het centrum van België was aangelegd als defensie tegen de Duitse invasie in het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Nog meer ervaringen?