Land van kunstenaars

Laat u meevoeren door de verbeelding en creativiteit van internationaal befaamde Belgische kunstenaars tijdens deze tweedaagse escapade, met de wagen, en overnacht in het Dolce La Hulpe Brussels, een schitterend hotel in het hart van het Zoniënwoud.

Dag 1

In het land van het stripalbum...

In Louvain-la-Neuve is het Hergé Museum een must voor bezoekers die er een duik kunnen nemen in de fantastische wereld van deze kunstenaar. Met zijn bijzondere architectuur en zijn immersieve wereld zal het Hergé Museum u beslist niet onverschillig laten. Terwijl u door de zalen wandelt, ontdekt u gaandeweg de hele geschiedenis van Kuifje, de beroemdste Belgische reporter, en van zijn geestelijke vader.

Reken op een bezoekduur van ongeveer 2 uur.

Het museum toont 80 originele graveerplaten, 800 foto’s, documenten en diverse voorwerpen van deze kunstenaar met een veelzijdig talent.

Facade du musee Herge a Louvain-la-Neuve

Stap na uw bezoek even binnen bij Le Petit Vingtième. Het decor vond inspiratie bij de omslagen van het wekelijkse supplement bij de krant Le Vingtième Siècle die vanaf 10 januari 1929 de avonturen van Kuifje publiceerde. En profiteer van het terras in de zomer!

Suggestie

Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot het Hergé Museum gratis!

Kunst in alle staten...

Het gaat hier om het eerste (grote) universitair museum van België. Word tijdens het bezoek een soort Indiana Jones en ontdek meer dan 1500 werken die voortkomen uit allerlei beschavingen. Een allegaartje dat u niet onverschillig zal laten… Uitvinden, in dialoog gaan. Een hele kunst. Dat is het devies van het Musée L. Neem ook de tijd om dit emblematisch gebouw van de Belgische architectuur te bewonderen: het is op zich al een kunstwerk!

Reken op 2 tot 3 u voor een diepgaand bezoek.

Musée L

Place des Sciences 3
1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve
www.museel.be

En voor gezinnen?

Het Musée L organiseert een brede waaier activiteiten voor gezinnen: creatieateliers, experimentenlabo’s, ontspanningsruimtes, een picknickruimte om samen een maaltijd te delen en ook een café-boetiek-boekhandel om te vertrekken met een souvenir.

Office du Tourisme van
Louvain-la-Neuve

Galerie des Halles
Place de l’Université 1
1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve
www.tourisme-olln.be

Wist u dat het centrum van Waals-Brabant de geboortegrond is van tal van stripverhalen en dat er befaamde striptekenaars hebben verbleven? Kuifje, Le Chat, Dommel en Yoko Tsuno zijn enkele personages die groot geworden zijn in deze streek.

Fresque LLN

Suggestie

De Dienst voor Toerisme van Louvain-la-Neuve heeft een kleine gids gemaakt: ‘L’Art dans la ville’, bij hen te koop.

Stripverhalen en een fietstocht waar u dorst van krijgt!

Dit fietscircuit neemt u mee voor een kennismaking met de grote auteurs van het stripverhaal in Vlaams-Brabant en hun welbekende helden. Men stelt een fietstocht van 32 km voor. 

Eerste verplichte passage: Céroux-Mousty. In dit mooie Brabantse dorp heeft Hergé tientallen jaren gewoond. U fietst nadien naar Limal waar Dupa heeft geleefd, de geestelijke vader van de dikke witte hond Dommel (Fr: Cubitus) en naar Wavre, de stad van Roger Leloup, de auteur van Yoko Tsuno, waarvan een fresco een van de muren van het stadscentrum siert.

Limal - Cubitus©Jean Collart_rectif

Terug naar Louvain-la-Neuve!

In Louvain-la-Neuve kunt u verspreid over de stad tal van fresco’s zien die gewijd zijn aan stripfiguren. Misschien ontdekt u Guust Flater, Violette, Largo Winch of nog andere…

Hebt u dorst gekregen van deze tocht?

Afspraak in Le Brasse-Temps! Het was in het najaar van 2000 dat de Brouwerij Dubuisson de microbrouwerij Le Brasse-Temps opende in Louvain-la -Neuve. Het opzet was Belgische en buitenlandse studenten van de universiteitsstad laten kennismaken met het fameuze Bush bier en de overige specialiteiten van het huis Dubuisson, zoals het beroemde Cuvée des Trolls. U kunt er ook kleine gerechtjes bestellen.

Na deze goedgevulde dag gaat niets boven een moment van rust en ontspanning in het hart van het Zoniënwoud

Dolce La Hulpe Brussels - Superior Room

Dolce Hotels & Resorts
La Hulpe Brussels

Chaussée de Bruxelles 135
1310 La Hulpe 
+32 (0)2 290 98 98

Meer info

Het hotel kreeg daarnaast ook de labels Gold Green Star, Clé Verte en Fiets Welkom. 

Droom zacht...

Hotel Dolce La Hulpe Brussels, gelegen in het hart van het Zoniënwoud, nodigt u uit voor een luxueus en onvergetelijk moment van ontspanning. Het hele complex werd uitgedacht om u een echte herbronning te laten beleven.

Previous
Next

Geniet van een zalig moment in de Spa Cinq Mondes, de sauna of de hamam.

En een hapje eten kan op elk moment van de dag in restaurant Argan, waar u een uniek en weergaloos uitzicht hebt op het woud, dankzij de grote vensteropeningen, zowel binnen als buiten.

Dag 2

Het hoofd in de sterren

Op het Gewestelijk Domein Solvay verbergt zich een van de schatten van Waals-Brabant: de Stichting Folon. Dit museum bevat meer dan 500 werken van de kunstenaar Jean-Michel Folon. Aan de ingang opent zich een immens boek dat u binnenlaat in de feeërieke wereld van Folon en zijn emblematische mannetjes met hoed en regenjas.

Reken op een bezoekduur van 2 uur.

Folon 14-09-18 124

Breng een aangenaam en ontspannend moment door in La Taverne de l’Homme Bleu, gevestigd in de oude stalling van de Boerderij van het Kasteel van La Hulpe. De grote gastentafels en het decor van vroeger nodigen u uit tot een poëtisch moment. Op uw bord kunt u zowat alles krijgen wat u wenst. De chef garandeert u een festijn voor uw smaakpapillen!

visite du musee de la fondation folon a la hulpe

Stichting Folon

Drève de la Ramée, 6/a
1310 La Hulpe

www.fondationfolon.be

Ittre en de kapel van de 1001 kleuren.

Marthe Donas

Rue de la Montagne 36
1460 Ittre
museemarthedonas.be

In een mooie witte kapel in Ittre kunt u de kleurrijke werken bewonderen van Marthe Donas, een Belgische kunstenares uit de 20e eeuw.

Het Marthe Donas Museum maakt deel uit van de Espace Bauthier waarvan het hoofdgebouw bezet is door het cultureel centrum van Ittre. Reken op een bezoekduur van 1 uur.

Vrouw en kunstenaar

Marthe Donas was afkomstig uit Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekte ze in Parijs het kubisme en het modernisme. Haar werken werden nadien tentoongesteld doorheen Europa, onder het mannelijke pseudoniem Tour Donas. Na de Tweede Wereldoorlog wijdde ze zich aan de abstracte kunst. Zij was dus de eerste vrouw in België die abstracte kunst bracht.

De kunst van het eten.

Om dit circuit op een gezellige manier af te ronden, suggereren we een bezoek aan de Brasserie des Artistes. Ze ligt in het centrum van Ittre, op een steenworp van het Théâtre de la Valette. De Brasserie des Artistes is een gezellige restaurant-bar die een omweg waard is. Goede muziek, een warm kader en een sympathieke sfeer. Wat wilt u meer?

Brasserie des Artistes

Rue Basse 11
1460 Ittre
www.brasseriedesartistes.be

Ontmoet de kunstambachtslui van Waals-Brabant!

Afspraak bij Thu-Van Nguyen voor een ontdekking van de wereld van de mode. In haar atelier Nuage d’Automne, gelegen in La Hulpe, creëert en realiseert deze stiliste kleding in de hogere en middenklasse, enige stukken en op maat, in een stijl die oost en west, oud en nieuw combineert. Het atelier is gekoppeld aan de showroom van de vzw Workshop waarin een tiental ambachtslui zijn vertegenwoordigd. Thu-Van Nguyen ontvangt u van woensdag tot zaterdag van 11 tot 19 u. Maak eerst een afspraak!

Aux ateliers de l’Espaces 14e art in Wavre kunt u het werk bewonderen van restaurateurs. Elke restauratie gebeurt in de ateliers, maar er is ook een expositiegalerij waar bezoekers oude en hedendaagse werken ontdekken. Alles gebeurt op een deontologische manier, met respect voor het werk en met gebruik van reversibele en stabiele producten. De ateliers openen hun deuren op zaterdag van 14 tot 18 u. Gelieve uw bezoek aan te kondigen.

Patricia Widmer woont in Rixensart en is keramiste. Zij bewerkt gesigileerde klei, een oude techniek die gebruikt werd door de Romeinen, en creëert puur decoratieve objecten. Patricia werkt ook met porselein en gegoten zandsteen voor vaatwerk. Zij kan u elke dag ontvangen tussen 14 en 17 u, na reservering per telefoon, om haar passie met u te delen.