De fietsroute van de uitzonderlijke tuinen

Vertrek voor een heerlijke tocht van 207 km langs de mooiste parken en tuinen van Waals-Brabant! Deze fietsroute die kronkelt tussen erfgoed, cultuur en natuur, nodigt u uit tot flaneren en ontdekken, en tot bespiegelingen. Terwijl u op de pedalen trapt, wordt u gecharmeerd door mooie groenplekjes en fascinerende landschappen.

Een groene en inspirerende escapade

Van de uitgestrekte beboste landschappen van het ‘Bois des Rêves’ tot de historische tuinen van de Abdij van Villers-la-Ville, en van het majestueuze Gewestelijk Domein Solvay tot het romantische ‘Parc de la Dodaine’, is elke etappe een uitnodiging om even te vertragen en te genieten van het moment.

In elk seizoen tonen de tuinen van Waals-Brabant een verbazende biodiversiteit en vertellen iets over de boeiende geschiedenis van de provincie. Om de hele fietsroute te volgen op een gezapig tempo, reken dan op 4 tot 5 dagen (max. 50 km/dag). Het is ook mogelijk de route op te splitsen in 2 escapades, een lus van 93,5 km in het oosten van Waals-Brabant, met vertrek in Wavre, of een lus van 130 km in het westen, met vertrek in Nivelles.

U kunt uw escapade aanpassen aan uw eigen wensen. Zo zijn er verschillende vertrekpunten mogelijk vanuit verschillende stations: Nivelles, La Hulpe, Genval, Profondsart, Wavre en Ottignies. Aan u de keuze. Hierna stellen we de grote lus voor die vertrekt in Wavre.

Dag 1

Een lik groen in de stad

Kort na het vertrek in het station van Wavre, is de toon al gezet: hier verloopt de tijd trager. U laat de dagelijkse ratrace achter u om onder te duiken in een groen, zacht en verkwikkend intermezzo.

Vrij snel arriveert u bij het Park Nelson Mandela, een discrete groenplek waar geschiedenis en natuur samengaan. In 2013 kreeg het de naam ‘Parc Nelson Mandela’ als hulde aan de voormalige Zuid-Afrikaanse president en Nobelprijswinnaar, die zich inzette tegen racisme en ongelijkheid. Aan de rand van het park vindt u een 19e-eeuws kasteel, het ‘château de l’Ermitage’, vandaag een cultureel centrum.

Parc Nelson Mandela
Maca
Ferme de la Hesserée à Mélin
Saint-Remy-Geest

Mélin

Grand Place

De ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’

Nadat u genoten hebt van het park, fietst u verder richting Jodoigne, hoofdstad van Brabants Haspengouw. Onderweg kunt u twee parels van Waals-Brabant ontdekken, die lid zijn van de vereniging van ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’: Mélin en Saint-Remy-Geest.

In Mélin worden de vredige straatjes opgelicht door de gevels opgetrokken in witte steen van Gobertange. Dit dorp in het hart van Haspengouw toont een opmerkelijk ruraal erfgoed met vierkanthoeves, trapgevels en een door groen omgeven kerk. Na elke hoek ontdekt u een nieuw perspectief op de harmonie tussen architectuur en landschap.

Iets verder ontvangt Saint-Remy-Geest u met traditionele woningen en een 18e-eeuwe kerk boven op een heuvel. De bochtige straatjes, afgezet met woningen in kalksteen, vertellen het verhaal van een goed bewaard gebleven dorp waar de tijd lijkt stil te staan Het panorama van de omliggende valleien draagt bij tot de rust van deze plek.

In het hart van Brabants Haspengouw

Wanneer u aankomt in Jodoigne, wordt u onmiddellijk gecharmeerd door de helderheid van de gevels die gebouwd zijn met stenen van Gobertange, een kalksteen die de stad een unieke klaarheid geeft. De Grand’Place, volledig geplaveid, is het kloppende hart van de stad. Men vindt er het Hôtel des Libertés, het voormalige stadhuis uit de 18e eeuw, vandaag de vaste stek van het Maison du Tourisme van Waals-Brabant en het ‘Centre d’interprétation de la pierre de Gobertange’. Er vlak naast waakt de kapel Notre-Dame-du-Marché met haar spiraalvorige klokkentoren over de voorbijgangers.
Maar Jodoigne is ook een levendige en culinaire stad. De straatjes in de omtrek steken vol leuke adresjes waar men lokale specialiteiten kan proeven, zoals de fameuze kaastaart of vleesproducten gemaakt uit vlees van het ‘varken van Piétrain’. U vindt er ook tal van restaurants waaronder dat van sterrenchef Stéphane Lefebvre, die u ontvangt in ‘Aux Petits Oignons’.

Famille devant le Château d'Hélécine

Het kasteelleven

Nadat de batterijen zijn opgeladen, gaat het richting Hélécine en zijn prachtig domein. Bij het naderen van het kasteel van Hélécine, wordt de blik meteen vastgehouden door het majestueus neoclassicistisch silhouet dat opduikt in het midden van een groen park van 28 hectare. De voormalige 12e-eeuwse abdij van de Premonstratenzers en het historisch domein zijn vandaag voor iedereen een plaats voor ontspanning en ontdekking.

De lommerrijke lanen nodigen uit tot flaneren en leiden naar vredige vijvers waar ooievaars en eenden in alle stilte hun ding doen. Voor liefhebbers van extra vrijetijdsbesteding is er een 19-holes golf en een petanqueterrein.

Nadien kunt u een pauze inlassen in de Pop-Up Bar, waar het terras een weergaloos uitzicht biedt op de vijvers. Men kan er in een gezellige sfeer genieten van lokale producten en een selectie Belgische bieren.

Een nacht in het paradijs

Na een dag vol ontdekkingen opent Hotel Koru zijn deur voor een verdiende nachtrust. Dit driesterrenetablissement, gelegen in Autre-Église, is een echte oase van rust en heeft een uitzonderlijke tuin die aanzet tot herbronning. De zeven kamers zijn ingericht volgens verschillende bestemmingen en nodigen uit tot reizen. De privéspa, toegankelijk na reservering, biedt een aanvulling op de ontspanning. Het restaurant van het hotel heeft een verfijnde keuken waar men vooral met lokale producten werkt.

Bois des Rêves

Dag 2

Contrastrijke landschappen

Na een zalige nachtrust is het tijd om opnieuw de fiets ter hand te nemen om een route te volgen die kronkelt tussen de gouden velden van Perwez en Walhain. U zult er het feodaal kasteel ontdekken waarvan de romantische ruïnes doen denken aan oude legendes.

Na enkele kilometers maken de landbouwlandschappen plaats voor de aangename moderniteit van Louvain-la-Neuve. Aarzel niet er even te stoppen, u kunt er de sporen volgen van Kuifje en zijn geestelijke vader in het Hergé museum. Een alternatief is het Musée L, waarvan de collecties even mooi zijn als de architectuur. Het is een echte parel in de atypische stad Louvain-la-Neuve. 

Na uw vertrek uit het stadsmilieu doorkruist u een stukje platteland en arriveert u bij een echt natuurparadijs: het Bois des Rêves, een bos van 67 hectare. U vindt er paden omringd door bomen, rustige vijvers met eenden en zelfs een MTB-parcours voor de meest sportieve bezoekers. Nadat de kinderen zich hebben uitgeleefd op het speelplein en de meest nieuwsgierigen de geheime plekjes van het bos hebben verkend, wordt het tijd om de inwendige mens te versterken. In de Brasserie du Bois des Rêves kunt u op het lommerrijke terras genieten van een lekkere maaltijd.

Wanneer natuur en erfgoed één worden

In de namiddag gaat de route zuidwaarts door beboste valleien naar Villers-la-Ville. Daar verrijzen de majestueuze ruïnes van de cisterciënzer abdij, getuige van een eeuwenoude geschiedenis. Ze werd al gesticht in de 12e eeuw! Haar tuinen getuigen van monastieke kennis: geneeskrachtige planten, oude weiden en geurende rozen bieden een unieke wandeling, een feest voor alle zintuigen. Hier neemt zelfs de tijd een pauze.

In de Abdij van Villers ontdekt u ook Villers-la-Vigne, de wijngaard van de Abdij die u uitnodigt voor het proeven van heerlijke wijnen. Geeft u de voorkeur aan bier? De Abdij heeft ook een microbrouwerij! Ze is gevestigd in de voormalige wasserij van de Abdij en wordt beheerd door de ‘Confrérie des Hostieux Moines’. U wilt hun producten wel eens proeven? Afspraak in de Bistro 😉

Abbaye de Villers-la-Ville © Abbaye de Villers-la Ville (3)
Gite du Domaine des Trois Tilleuls
Cabane au Domaine des Trois Tilleuls
Gîte du Châtelet
Chambres Léonard
Previous slide
Next slide

Overnachting in een ‘Fiets Welkom’ etablissement

Voor de overnachting kunt u kiezen uit drie ‘Fiets Welkom’ etablissementen:

Dag 3

Naar Nivelles langs de RAVeL

In de voormiddag brengt de route u naar de RAVeL, die u langs lieflijke landschappen naar Genappe en nadien tot Nivelles brengt.
Bij aankomst in Nivelles kunt u niet naast de Collegiale kerk Sainte-Gertrude kijken, een romaanse parel met indrukwekkende afmetingen. Zij is de nazaat van een abdij die al in de 7e eeuw werd gesticht. Gertrude, de dochter van Pepijn de Oude en achter-groottante van Karel de Grote, was er de eerste abdis. De abdijkerk werd ingewijd in 1046 in aanwezigheid van Wazon, bisschop van Luik en Hendrik III, vorst van het Heilig Roomse Rijk.

Er vlak naast biedt het Parc de la Dodaine een romantische groenplek met weerspiegelende vijvers, Franse tuinen en discrete beelden. Een ideale plek voor een contemplatieve pauze. Het park werd aangelegd in het begin van de 19e eeuw en is sinds 1945 geklasseerd. Het bevat lanen voor wandelaars, een vijver, twee plassen, een Franse maar ook een Engelse tuin, bloemperken, kunstwerken zoals de beelden van Albert Desenfans, neogotische waterspuwers en een barok portaal uit de 17e eeuw. Het Koningin Astrid sportplein, ingehuldigd in 1938, heeft een gevarieerde infrastructuur en richt zich tot een breed publiek. 

Nivelles - parc de la Dodaine
Collégiale Sainte-Gertrude ©MTBW

Nivelles is bekend voor zijn erfgoed en zijn idyllisch kader maar heeft ook een culinair kantje! Kent u de plaatselijke specialiteit? De beroemde Tarte al Djote… Deze hartige taart wordt bereid met gefermenteerde kaas van koeienmelk en snijbieten. Ze wordt afgedekt met gezouten boter en warm opgediend. Een calorierijk maar heel lekker tussendoortje om weer op krachten te komen! U kunt deze hartige taart eten in restaurant L’Union, of in de Bar à Djotes 😉

Langs het water

Na het stockeren van al die calorieën, gaat de tocht verder richting Rebecq en daarna Tubize, langs het oude kanaal Brussel-Charleroi, vandaag een ‘groene weg’. Door het tracé te volgen van het oude kanaal Brussel-Charleroi, krijgt de reis een rivierparfum. De wegen langs het water vertellen de industriële en commerciële geschiedenis van Waals-Brabant.

In de omgeving van Ronquières ontdekt men het indrukwekkend hellend vlak, een knap staaltje techniek dat boten toelaat een belangrijk niveauverschil te overbruggen. Verder stroomopwaarts kunt u even halthouden aan de ‘Capitainerie’ van Ittre: een charmant en gezellig haventje. Man vindt er een leuke brasserie, plezierboten en af en toe zijn er culturele animaties. Het gekabbel van het water en de doortochten van de sluizen zorgen voor een speciale sfeer, perfect voor een natje en een droogje of gewoon om de traag passerende boten te observeren.

Canal Ittre © MTBW (3)

Middeleeuws tussendoortje

De route gaat verder met een kleine omweg naar Braine-le-Château, waar elke straathoek doet denken aan de middeleeuwen.

In het hart van het dorp toont het Château des Comtes de Hornes zijn torens en vredige slotgrachten. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en verbouwd tijdens de renaissance. Het lijkt erop dat het eeuwenlang over de stad heeft gewaakt. Het kasteelterrein is voor het publiek toegankelijk tijdens rondleidingen en biedt mogelijkheden voor een aangename wandeling tussen eeuwenoude bomen en verzorgde gazons. Het is de ideale plek voor een pauze in de schaduw. Aarzel niet even aan te kloppen bij het Royal Syndicat d’initiative voor meer info!

Er recht tegenover ligt het dorpsplein dat verleidt door zijn authenticiteit. Daar ontdekt u de beroemde schandpaal uit de 16e eeuw, die geklasseerd is als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. Dit gebeeldhouwd stenen monument, symbool voor de rechtvaardigheid van de toenmalige heren, geeft het plein een tijdloze sfeer.

Overnachting in het HK van de Rode Duivels

Voetbalfan? Wat dacht u ervan om te overnachten op het hoofdkwartier van ons nationale team? Ongewoon, toch? Daarnaast beschikt Martin’s Red in Tubize over het Fiets Welkom-label. Dit moderne hotel biedt u optimaal comfort om uw batterijen op te laden… en dus ook die van uw fiets!

Dag 4

Onvermoede ontdekkingen

De laatste dag begint met een rustige rit door het platteland naar Braine-l’Alleud. Hier bezorgt het domein van het Château Cheneau u een aangename verrassing: een park met bomen, lommerrijke lanen en bloeiende moestuinen nodigen u uit voor een korte voormiddagwandeling vooraleer verder te fietsen.

Het kasteel is een gebouw uit het begin van de 20e eeuw. Deze site is veel meer dan een eenvoudige getuige van het verleden. Ze wordt vooral gewaardeerd voor de vele activiteiten die er plaatsvinden en de uitzonderlijke biodiversiteit. Hier combineert men geschiedenis, natuur en vrijetijdsbestedingen. Het domein is meer dan 5 hectare groot en biedt heel wat mogelijkheden om zich te herbronnen. Met 4 tennisvelden en een tennisclub trekt het ook sportieve mensen aan. Gezinnen met kinderen vinden er ook een speelplein. Bezoek hier zeker de “Jardin du docteur Arouete”, een tuin die zich bevindt in een vredig hoekje van het park, waar moestuinen en bloemperken u beslist zullen charmeren. Het hele jaar door nodigt deze oase van rust uit voor een ontdekking van zijn erfgoed, natuur en warme sfeer. Met zijn concerten, lokale markten, shows met paarden en een hele rist activiteiten is het de ideale plaats voor onvergetelijke momenten.

parc du cheneau

Wanneer kunst natuur ontmoet

In La Hulpe is het Gewestelijk Domein Solvay een must op dit circuit.

Van zodra men het betreedt wordt de bezoeker ondergedompeld in een serene sfeer. Het park strekt zich uit over 227 hectare en omvat uitgestrekte grasvelden, oude bossen en vredige vijvers. Men vindt er vroege joggers, gezinnen op wandel, fotografen, kunstenaars op zoek naar inspiratie… en soms een paar reeën.

Het Kasteel van La Hulpe, gebouwd in 1842 in een stijl die geïnspireerd is door de kastelen van de Loire, domineert majestueus het landschap. Hoewel het interieur niet kan bezocht worden, bieden de Franse tuinen een prachtig uitzicht op de beboste heuvels uit de omgeving.

Een aanrader

Maar de echte parel van het domein verbergt zich in een aanpalende oude boerderij; de Fondation Folon. Dit uniek museum bevat ongeveer 500 werken van Jean-Michel Folon, de Belgische kunstenaar die wereldwijd bekend is voor zijn poëtische aquarellen, zijn engagement bevattende affiches en zijn droomachtige beelden. Het museum nodigt uit tot een zintuigelijke reis: gedempte lichten, spiegels, discrete klanken… Elke zaal belooft een meeslepende ervaring. In het park zijn verschillende beelden van Folon langs de paden geplaatst, wat de magie van de tentoonstelling verlengt tot de openlucht.

Na zoveel ontdekkingen kunt u een pauze nemen in de Taverne de l’Homme Bleu, recht tegenover het museum. Op de kaart staan lekkere gerechten bereid met lokale producten en tegelijk heeft men er een weergaloos uitzicht op de omringende natuur. De ideale plek om de batterijen op te laden vooraleer verder te fietsen.

Terugkeer naar de Belle Epoque

De fietsroute gaat verder naar Genval, waar de Belle Epoque charme gereflecteerd wordt op het rustige water van het meer.

Langs de oevers tonen de prachtige villa’s uit het begin van de 20e eeuw hun elegante gevels, opgesmukt met erkerramen, sierlijk bewerkte balkons en complexe dakconstructies. Deze woningen vertellen over de tijd dat Genval een gewaardeerde bestemming was voor de Brusselse bourgeoisie, die kwam genieten van de rust en zuivere lucht aan de oevers van het meer. Ook vandaag nog tonen hun fijne silhouetten een postkaartdecor.

Het meer van Genval nodigt uit tot flaneren: zwanen en eenden glijden zacht over het water terwijl wandelaars de toer rond het meer maken. Bij goed weer nodigen enkele terrassen uit voor een hapje of en drankje tegenover dit vredige panorama.

Verderop, bij het binnenkomen van Rixensart, biedt het ‘Parc du Héron’ een heel ander decor. Het strekt zich uit over 14 hectare en bevat bossen, weiden met bloemen en vochtige zones. Bochtige paden leiden naar uitzichtpunten op het meer waarin zich het silhouet van het ‘Château du Héron’ weerspiegelt, een eclectisch gebouw geïnspireerd door de Lodewijk XV stijl.

Natuurliefhebbers zullen de diversiteit van bomen waarderen, waaronder een Ginkgo biloba, symbool van een lang leven. Misschien zien ze er ook een reiger (héron in het Frans) die zijn naam gegeven heeft aan het park. In de lente en de zomer wordt dit park een toevluchtsoord voor tal van vogels, wat zorgt voor een discreet concert voor aandachtige wandelaars. Met de terugkeer naar Wavre, uw vertrekpunt, wordt de lus gesloten.

Met het hart en de tassen vol souvenirs eindigt dit avontuur waarin natuur en erfgoed hun mooiste schatten hebben getoond.  

Parc du Héron à Rixensart