Beleef de natuur in Waals-Brabant

Geniet van de rust in de natuur in de verschillende parken en domeinen van Waals-Brabant. Laat u charmeren door dit land met 1001 facetten!

Zowel gelegenheidswandelaars als ervaren stappers die aangetrokken worden door landelijke of stadswandelingen, kunnen hun parcours kiezen.

Zin om te wandelen en tegelijk restanten uit het verleden en mooie landschappen te ontdekken? Trek je stapschoenen aan voor een wandeling van 20 km rond de Abdij van Villers-la-Ville!

Uw vertrekpunt bevindt zich bij de Abdij en u doorkruist bossen en velden in de omgeving van Villers-la-Ville.

Ontdek de omgeving van de Abdij van Villers-la-Ville :
 1. De Abdij van Villers-la-Ville 
  Rue de l’Abbaye, 55 – Villers-la-Ville
 2. De bomen “les Quatre Chênes”
  Rue des Quatre Chênes – Villers-la-Ville 
 3. Le Châtelet
  Rue de Sart, 76-84 – Villers-la-Ville
 4. De watertoren van Sart-Dames-Avelines
  Rue Cheranne, 21-31 – Villers-la-Ville
 5. Het Natuurreservaat van Gentissart
  Rue de Gentissart, 15 – Villers-la-Ville
 6. De kapel “Notre-Dame des Affligés”
  Chemin Notre Dame, 7 – Villers-la-Ville
 7. Naamsepoort
  Rue de l’Abbaye, 8 – Villers-la-Ville
 8. De Abdij van Villers-la-Ville 
  Rue de l’Abbaye, 55 – Villers-la-Ville

Zoekt u een kortere wandeling, dan kunt u de voetsporen volgen van Napoleon op het Slagveld van Waterloo.

Ontdek de verschillende locaties die een band hebben met de beroemde veldslag langs een parcours van +- 14 km.

Waterloo 1815 – In het voetspoor van de slag :
 1. Km 0,000.  Wij vertrekken aan het kruispunt van de chaussée de Charleroi en de rue de la Croix, tussen het Monument voor de Belgen (A) en dat van de Hannoveranen (B). Met de rug naar de Leeuw van Waterloo, begeven we ons naar het …
 2. Km 0,570. … Klooster van Fichermont (C) dat we passeren om vervolgens rechts de chemin des Catamouriaux te nemen.
 3. Km 2,100. We passeren tussen de Boerderijen ‘La Papelotte’ (D) (rechts) en ‘La Haie’ (links) en komen dan op de route de la Marache. We gaan rechts tot aan de Kapel van Saint-Roch. Dan draaien we linksaf in de chemin de La Marache die we kort daarop verlaten om links de rue Babeau (Km 2,360)  in te slaan. Vervolgens nemen we rechts de chemin de Plancenoit (Km 2,480) om rechts uit te komen op de…
 4. Km 4,120. …chemin de Camuselle en het Monument voor de Pruisen (E) (rechts). We begeven ons naar de chemin du Lanternier die we links volgen en arriveren op de …
 5. Km 4,560. … Place de Plancenoit. We steken het plein helemaal over om uit te komen bij de rue du Mouton die we links volgen.
 6. Km 5,040. We steken de rue d’Anogrune over, komen op de site van Vivaqua (Brusselse Intercommunale Watermaatschappij) en nemen daarna de chemin du Moulin Tas in Lasne, die enkele meters verder, het sentier du Vieux Manand wordt in Genappe.
 7. Km 5,420. We draaien links het sentier des Flamandes in, en dan rechts het sentier de Chantelleux.  We lopen tot de Hoeve ‘Le Chantelet’ (F) en steken de hof over naar de mooie aangrenzende Barokkapel (F).
 8. Km 6,090. We lopen de weg verder af tot aan de Nationale 5. We draaien rechtsaf en nemen het fietspad naar het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon (G).
 9. Km 8,180.  Verderop, komen we langs de hoeve “La Ferme du Hameau du Roy”.
 10. Km 8,400. Daarna draaien we direct rechtsaf naar de chemin de la Maison du Roi.
 11. Km 8,830. Na 400 m, draaien we linksaf naar de av. du Trianon en vervolgens, nemen we…
 12. Km 9,210. … rechts de avenue de Fontainebleau die ons tot de rue de la Bâchée brengt. We volgen ze aan de linkerkant en zien, voor we aan het rondpunt komen, de mooie stenen kapel aan onze rechterkant. We lopen de rue aux Loups in die 500 m verder op de chemin de la Belle Alliance uitkomt (Km 10,460).  (Napoleon observatiepost).
 13. Km 11,010. Naast de Hoeve La Belle-Alliance (H) komt de weg uit op de chaussée de Charleroi. Links zien we de zuil van Victor HUGO (I) en er schuin tegenover, het Monument met de Gewonde Arend (J). We steken de steenweg heel voorzichtig over.
 14. Aan de overkant nemen we de chemin de la Piedsente van Braine-l’Alleud die verandert in chemin de Plancenoit. In de verte, zien we links de Hoeve Goumont (of Hougoumont) (K), waar in 1815 een van de hevigste gevechten plaatsvond.
 15. Km 12,400.  We slaan rechts de chemin des Vertes Bornes in. We passeren op een steenworp van de Heuvel van de Leeuw (L). We gaan er rond en nemen rechts de route du Lion (naar Waterloo).

Zo bereiken we opnieuw ons vertrekpunt. Vergeet niet om rechts een kijkje te nemen naar de rechterkant : het Gordon Monument (M). Iets verderop bevindt zich nog een plaats die bekend werd door de veldslag: de Hoeve La Haie Sainte (N).