Land van kunstenaars

Wij hebben het geluk om Belgische kunstenaars met internationale faam te hebben in Waals-Brabant. Profiteer van deze tweedaagse escapade, met de auto of de fiets, om hun magisch universum te betreden en kunst in al zijn pracht te ontdekken, door ruimte en tijd:: aquarellen, street art, strips, beelden… Laat u meevoeren in de wereld van de verbeelding van deze kunstenaars. Laat hun kunst inwerken op uw zintuigen en laat de kunstenaar in u ontwaken!

Dag 1

In het land van het stripalbum...

In Louvain-la-Neuve is het Hergé Museum een must voor bezoekers die er een duik kunnen nemen in de fantastische wereld van deze kunstenaar. Met zijn bijzondere architectuur en zijn immersieve wereld zal het Hergé Museum u beslist niet onverschillig laten. Terwijl u door de zalen wandelt, ontdekt u gaandeweg de hele geschiedenis van Kuifje, de beroemdste Belgische reporter, en van zijn geestelijke vader.

Het museum toont 80 originele graveerplaten, 800 foto’s, documenten en diverse voorwerpen van deze kunstenaar met een veelzijdig talent.

mention obligatoire: '© Atelier Christian de Portzamparc ? Hergé-Moulinsart  2016 - photo WBT-Bruno Dalimonte'

Stap na uw bezoek even binnen bij Le Petit Vingtième. Het decor vond inspiratie bij de omslagen van het wekelijkse supplement bij de krant Le Vingtième Siècle die vanaf 10 januari 1929 de avonturen van Kuifje publiceerde. En profiteer van het terras in de zomer!

Suggestie

Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot het Hergé Museum gratis!

Office du Tourisme van
Louvain-la-Neuve

Galerie des Halles
Place de l’Université 1
1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve
www.tourisme-olln.be

Wist u dat het centrum van Waals-Brabant de geboortegrond is van tal van stripverhalen en dat er befaamde striptekenaars hebben verbleven? Kuifje, Le Chat, Dommel en Yoko Tsuno zijn enkele personages die groot geworden zijn in deze streek.

Fresque LLN

Stripverhalen en een fietstocht waar u dorst van krijgt!

Dit fietscircuit neemt u mee voor een kennismaking met de grote auteurs van het stripverhaal in Vlaams-Brabant en hun welbekende helden.

Eerste verplichte passage: Céroux-Mousty. In dit mooie Brabantse dorp heeft Hergé tientallen jaren gewoond.

U fietst nadien naar Limal waar Dupa heeft geleefd, de geestelijke vader van de dikke witte hond Dommel (Fr: Cubitus) en naar Wavre, de stad van Roger Leloup, de auteur van Yoko Tsuno, waarvan een fresco een van de muren van het stadscentrum siert.

Limal - Cubitus©Jean Collart_rectif

Terug naar Louvain-la-Neuve!

In Louvain-la-Neuve kunt u verspreid over de stad tal van fresco’s zien die gewijd zijn aan stripfiguren. Misschien ontdekt u Guust Flater, Violette, Largo Winch of nog andere…

Suggestie

De Dienst voor Toerisme van Louvain-la-Neuve heeft een kleine gids gemaakt: ‘L’Art dans la ville’, bij hen te koop.

Hebt u dorst gekregen van deze tocht?

Afspraak in Le Brasse-Temps! Het was in het najaar van 2000 dat de Brouwerij Dubuisson de microbrouwerij Le Brasse-Temps opende in Louvain-la -Neuve. Het opzet was Belgische en buitenlandse studenten van de universiteitsstad laten kennismaken met het fameuze Bush bier en de overige specialiteiten van het huis Dubuisson, zoals het beroemde Cuvée des Trolls. U kunt er ook kleine gerechtjes bestellen.

Droom zacht...

In Louvain-la-Neuve hebt u keuze om een ontspannende nacht door te brengen. De gloednieuwe etappegîte Mozaïk biedt u de sfeer van een jeugdherberg. 

Aan de rand van het meer van Louvain-la-Neuve vindt u Martin’s Louvain-la-Neuve en zijn buur Martin’s All Suites die u pure ontspanning beloven in een luxueus kader. Profiteer er van een wellnesspauze!

Martin’s Louvain-la-Neuve 3* en Martin’s All Suites 4*

Rue de l’Hocaille 1 en 3
1348 Louvain-la-Neuve
www.martinshotels.com

Dag 2

Kunst in alle staten...

Verlaat Louvain-la-Neuve niet zonder een bezoek aan de tweede must: het Musée L.

Het gaat hier om het eerste (grote) universitair museum van België. Word tijdens het bezoek een soort Indiana Jones en ontdek meer dan 1500 werken die voortkomen uit allerlei beschavingen. Een allegaartje dat u niet onverschillig zal laten… Uitvinden, in dialoog gaan. Een hele kunst. Dat is het devies van het Musée L. Neem ook de tijd om dit emblematisch gebouw van de Belgische architectuur te bewonderen: het is op zich al een kunstwerk!

En voor gezinnen?

Het Musée L organiseert een brede waaier activiteiten voor gezinnen: creatieateliers, experimentenlabo’s, ontspanningsruimtes, een picknickruimte om samen een maaltijd te delen en ook een café-boetiek-boekhandel om te vertrekken met een souvenir.

Musée L

Place des Sciences 3
1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve
www.museel.be

Na het voedsel voor de geest, voedsel voor het lichaam.

Op weg naar de betoverende omgeving van het Gewestelijk Domein Solvay in La Hulpe, een inspirerende plek!
Maar voor we het bezoeken, stellen we voor om de benen onder tafel te steken 😉

Breng een aangenaam en ontspannend moment door in La Taverne de l’Homme Bleu, gevestigd in de oude stalling van de Boerderij van het Kasteel van La Hulpe. De grote gastentafels en het decor van vroeger nodigen u uit tot een poëtisch moment. Op uw bord kunt u zowat alles krijgen wat u wenst: van een plank met worst tot het scampi ovenschoteltje van de Chef, van de Caesar salade tot de Cheeseburger de l’Homme Bleu… Geen gebrek aan keuzes!

Het hoofd in de sterren

Op het Gewestelijk Domein Solvay verbergt zich een van de schatten van Waals-Brabant: de Stichting Folon. Dit museum bevat meer dan 500 werken van de kunstenaar Jean-Michel Folon. Aan de ingang opent zich een immens boek dat u binnenlaat in de feeërieke wereld van Folon en zijn emblematische mannetjes met hoed en regenjas.

Folon 14-09-18 124

Fondation Folon

Drève de la Ramée, 6/a
1310 La Hulpe

www.fondationfolon.be

Ittre en de kapel van de 1001 kleuren.

Marthe Donas

Rue de la Montagne 36
1460 Ittre
museemarthedonas.be

In een mooie witte kapel in Ittre kunt u de kleurrijke werken bewonderen van Marthe Donas, een Belgische kunstenares uit de 20e eeuw.

Het Marthe Donas Museum maakt deel uit van de Espace Bauthier waarvan het hoofdgebouw bezet is door het cultureel centrum van Ittre.

Vrouw en kunstenaar

Marthe Donas was afkomstig uit Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekte ze in Parijs het kubisme en het modernisme. Haar werken werden nadien tentoongesteld doorheen Europa, onder het mannelijke pseudoniem Tour Donas. Na de Tweede Wereldoorlog wijdde ze zich aan de abstracte kunst. Zij was dus de eerste vrouw in België die abstracte kunst bracht.

De kunst van het eten.

Om dit circuit op een gezellige manier af te ronden, suggereren we een bezoek aan de Brasserie des Artistes. Ze ligt in het centrum van Ittre, op een steenworp van het Théâtre de la Valette. De Brasserie des Artistes is een gezellige restaurant-bar die een omweg waard is. Goede muziek, een warm kader en een sympathieke sfeer. Wat wilt u meer?

Brasserie des Artistes

Rue Basse 11
1460 Ittre
www.brasseriedesartistes.be

Ontmoet de kunstambachtslui van Waals-Brabant!

Afspraak bij Thu-Van Nguyen voor een ontdekking van de wereld van de mode. In haar atelier Nuage d’Automne, gelegen in La Hulpe, creëert en realiseert deze stiliste kleding in de hogere en middenklasse, enige stukken en op maat, in een stijl die oost en west, oud en nieuw combineert. Het atelier is gekoppeld aan de showroom van de vzw Workshop waarin een tiental ambachtslui zijn vertegenwoordigd. Thu-Van Nguyen ontvangt u van woensdag tot zaterdag van 11 tot 19 u. Maak eerst een afspraak!

Aux ateliers de l’Espaces 14e art in Wavre kunt u het werk bewonderen van restaurateurs. Elke restauratie gebeurt in de ateliers, maar er is ook een expositiegalerij waar bezoekers oude en hedendaagse werken ontdekken. Alles gebeurt op een deontologische manier, met respect voor het werk en met gebruik van reversibele en stabiele producten. De ateliers openen hun deuren op zaterdag van 14 tot 18 u. Gelieve uw bezoek aan te kondigen.

Patricia Widmer woont in Rixensart en is keramiste. Zij bewerkt gesigileerde klei, een oude techniek die gebruikt werd door de Romeinen, en creëert puur decoratieve objecten. Patricia werkt ook met porselein en gegoten zandsteen voor vaatwerk. Zij kan u elke dag ontvangen tussen 14 en 17 u, na reservering per telefoon, om haar passie met u te delen.