Geheimen van het erfgoed

Keer terug naar de middeleeuwen tijdens dit tweedaags fietscircuit. 
Stap op uw fiets en trek van Villers-la-Ville naar Braine-le-Château. Er wacht u 72 km met ontdekkingen, ontspanning maar ook met knabbelhaltes.

Dag 1

Villers, een monastiek verhaal...

Het circuit gaat van start in Villers-la-Ville waar u de 12e-eeuwse abdij kunt bezoeken die geklasseerd is als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Keer terug in de tijd en dompel u onder in het leven van de monniken. Gebruik uw smartphone voor het nieuwe mediatieplatform. Ontdek de abdij zoals ze was tijdens de middeleeuwen. Naast de traditionele bezoeken zijn er diverse themabezoeken mogelijk. Verken de 5 prachtige tuinen, verneem alles over het brouwen van bier in de microbrouwerij, ontmoet enthousiaste wijnliefhebbers in de wijngaard Villers-la-Vigne of neem deel aan grandioze en aantrekkelijke evenementen zoals ‘Stemmen onder de Sterren’.

Deze site is zo boeiend dat u ze echt als niet te missen mag beschouwen in Waals-Brabant. Reken op ruim twee uren voor dit bezoek.

sdr

Laat u doordringen van deze betoverende site, luister naar wat de oude stenen u vertellen… En profiteer van deze magische plaats om er in alle rust te picknicken of ga een hapje eten in het nabijgelegen Chalet de la Foret.

Famille à l'Abbaye de Villers

Met de fiets op de Ravel

Spring daarna weer op uw fiets, richting Nivelles!

Laat u leiden door het knooppuntennetwerk en ter hoogte van Genappe neemt u de RAVeL 141 voor een volledig veilige en leuke rit door de bossen en velden van Waals-Brabant.

Office du Tourisme van Nivelles

Rue de Saintes, 48
1400 Nivelles
www.tourisme-nivelles.be

Op een steenworp van de Collegiale kerk vindt u de Saint-Jacques wijk waar u in straatjes wandelt die al in de 15e eeuw gebruikt werden door pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela.

Quartier St Jacques © FTBW (2)

Nivelles en de tijd van de Franken!

Kent u Karel de Grote? Ja toch, de koning van de Franken en later keizer van het Roomse Rijk, de zoon van Pepijn de Korte. Wel, weet dat zijn achter-groottante Gertrude de eerste abdis was (ja ja, een vrouwelijke ‘manager’ in de 7e eeuw) van de abdij van Nivelles. Die lag op de huidige locatie van het gebouw dat aan haar gewijd is, de majestueuze Collegiale kerk Sainte-Gertrude. Mis deze parel van Waals-Brabant niet, het bezoek is zeer de moeite waard. Reken op een bezoekduur van 1 uur.

Nog meer overblijfselen en emblematische gebouwen zullen uw weg kruisen. Blijf aandachtig of vraag een rondleiding bij het Office du Tourisme van Nivelles.

Nivelles - L'Union - Tarte Al Djote

Hallo calorieën!

De reputatie van de Târte al Djote van Nivelles hoeft niet meer gemaakt. De traditie wil dat men alvorens men de warme taart begint te eten, men haar doorprikt met een vork en besmeert met een dikke klont gezouten boter.

Wat voor taart is dat?

Het gaat om een lekkere hartige taart, met als hoofdingrediënten bètchèye (gefermenteerde kaas op basis van afgeroomde koemelk) en snijbiet, maar waar ook eieren gehakte peterselie, kleine groene uitjes en… boter zijn aan toegevoegd.

Flaneren en uitrusten!

In Nivelles is het aangenaam flaneren in de mooie straten, maar ook in het Parc de la Dodaine, waar u in alle rust kunt wandelen.

Uitrusten kan ook deugd doen. Maak het u na deze mooie dag gemakkelijk in de gîte Le Haut des Fiefs in Braine-le-Château! Ze is geschikt voor 6 personen en heeft het label “Fiets Welkom”. U kunt uiteraard ook kiezen uit onze andere “Fiets Welkom” etablissementen.

Dag 2

Braine-le-Château, ontstaan in de middeleeuwen...

We zetten onze fietsronde verder. Om naar Braine-le-Château te gaan, stellen we voor om de knooppunten te volgen en langs het Kanaal Brussel-Charleroi te fietsen. Langs dit traject zult u een typisch Brabantse vierkanthoeve ontdekken, de Ferme du Castia of Ferme des deux tours (tussen KP 39 en 35), de sluis van Ronquières (KP 68), de jachthaven van Ittre (KP 34) en de oude Forges de Clabecq (KP 21). Dat wordt een mooie tocht!

Chateau de Braine-le-Chateau

Braine-le-Château onleent zijn naam aan de burcht uit de 13e eeuw die gesticht werd door de heren van Trazegnies. Hij werd in de 15e eeuw verbouwd tot woonkasteel en het Château des Comtes de Hornes werd een echte parel. De privéwoonst opent zijn park en zijn tuinen voor rondleidingen of tijdens evenementen zoals het jaarlijkse concert.

Braine-le-Château heeft nog meer schatten uit de renaissance. Zo vindt men de dienst voor toerisme, het Royal Syndicat d’Initiative van Braine-le-Château, in het Huis van de Baljuw. Maar wie was die Baljuw? In de 16e eeuw was het de persoon die belast was met de behandeling van criminele zaken.

Het Huis van de Baljuw

En wie langs het Huis van de Baljuw moest passeren, hoopte niet aan de schandpaal te belanden! Die staat op het dorpsplein en werd tijdens het Ancien Régime gebruikt om veroordeelden publiek tentoon te stellen. Dus niet echt een interessante plaats! Die van Braine-le-Château dateert van 1521. Dit erfgoed dat uniek is in Europa, werd geklasseerd als monument.

Royal Syndicat d’Initiative
van Braine-le-Château

Maison du Bailli
Grand-Place 20
1440 Braine-le-Château
www.braine-le-chateau.be

'P’tits gris' of 'gros gris' ?

Op een steenworp van het centrum van Braine-le-Château ontdekt u de Escargotière Saint-Véron. In deze slakkenkwekerij verneemt u alles over de slakkenteelt, van het leggen van de eieren tot het ‘oogsten’. U wordt ontvangen door enthousiaste mensen die graag hun kennis met u zullen delen. Aarzel niet om een afspraak te maken.

De winkel biedt een reeks afgeleide producten van de huisjesslak, gaande van aperitiefhapje tot volwaardige maaltijd. Twee zondagen per maand openen de eigenaars hun gastentafel, met een kaart met gerechten op basis van huisjesslakken.

escargot

Het is nu tijd om de terugweg aan te vatten naar ons vertrekpunt. Maar afhankelijk van de tijd waarover u beschikt zijn er nog leuke dingen te ontdekken langs het traject. Aarzel in Ittre niet te stoppen om het Marthe Donas museum te bezoeken, dat hulde brengt aan deze grote Belgische kunstenares. Op een steenworp kunt u golf spelen op de Golf de la Tournette en de mooie landschappen bewonderen rond de Haras de Baudemont. U kunt zelfs even pauzeren op een terrasje in Nivelles of Genappe!